Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto 3 bit, czyli słodki deser bez pieczenia. Ciasto składa się z trzech warstw herbatników przekładanych masą kajmakową, masą budyniową oraz śmietanową. Całość posypana jest czekoladą.

Składniki

500 g - herbatników
500 g - masy cukrowej białej kajmakowej
500 ml - śmietany 30%
2 opakowania - fix do ubijania śmietany
700 ml - mleka
200 g - miękkiego masła
2 opakowania - budyniu waniliowego
2 łyżki - cukru
1 łyżka - cukru pudru
70 g - gorzkiej czekolady

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
970.3 kcal
Tłuszcz
56.4 g
Węglowodany
101.7 g
Błonnik
13.9 g
Białko
2.4 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

1

Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż pierwszą warstwę z herbatników. Na niej rozsmaruj masę kajmakową i ułóż kolejną warstwę herbatników.

2

Budyń rozpuść w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Budyń wlej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj, a następnie odstaw z płyty grzewczej do ostudzenia.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Miękkie masło wrzuć do misy robota kuchennego i ucieraj na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po łyżce ostudzony budyń, cały czas ubijając masę, aż będzie gładka i jednolita.
Masę budyniową wyłóż na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą herbatników.

4

Śmietanę kremówkę ubijaj na sztywno dodając pod koniec fix wymieszany z cukrem  pudrem.

Ubitą śmietanę rozprowadź na herbatnikach i posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Ciasto to gości na naszych stołach na każdych uroczystościach i świętach, moje ulubione jest łatwe nie trzeba piec, nie jest słodkie , ja robię na solonych krakersach goraco pelecam zakochacie sie w nim
Ewusia1222
Bardzo szybki, nieskomplikowany przepis.
Kasia17
Przepis powtórzę jeszcze nie raz 👍🏻
Testerka84
Fajne ciastko, nie za słodkie.
Lalaxo
Smak mojego dzieciństwa!
Rene
To ciasto jest tak pyszne... polecam, polecam, polecam! Posypałam kakao, bo nie miałam gorzkiej czekolady.