Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie.

Składniki

225 g obranych, pozbawionych żyłek krewetek
2 łyżka świeżego imbiru
1 szt. sok z wyciśniętej 1 cytryny
1 szt. papryczka chilli
1 szt. pęczki świeżej natki z pietruszki
1,5 łyżeczka curry
2 szt. suszone pomidory
1 łyżka oliwa z oliwek
5-6 szt. bagietka- kromki

Opis wykonania

1. Imbir obrać i posiekać na drobne kawałki, papryczkę chilli przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i drobno posiekać. Natkę z pietruszki oraz suszone pomidory również posiekać. 2. Krewetki płukać pod bieżącą ciepłą wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. 3. Krewetki przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać imbir, papryczkę i wszystko smażyć około 3-4 minut. Następnie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę oraz curry, dokładnie wymieszać i całość chwilę podgotować. Na koniec dodać kilka kropel oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. 4. Na rozgrzanej patelni grillowej przygotować zrumienione grzanki. 5. Krewetki wyłożyć na przygotowane grzanki i na wierzchu posypać posiekanymi suszonymi pomidorami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych