Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości
5 porcje
35 min
Łatwe
Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie.
Składniki
225 g obranych, pozbawionych żyłek krewetek
2 łyżka świeżego imbiru
1 szt. sok z wyciśniętej 1 cytryny
1 szt. papryczka chilli
1 szt. pęczki świeżej natki z pietruszki
1,5 łyżeczka curry
2 szt. suszone pomidory
1 łyżka oliwa z oliwek
5-6 szt. bagietka- kromki
Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości
Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Imbir obrać i posiekać na drobne kawałki, papryczkę chilli przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i drobno posiekać. Natkę z pietruszki oraz suszone pomidory również posiekać.
2. Krewetki płukać pod bieżącą ciepłą wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Krewetki przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać imbir, papryczkę i wszystko smażyć około 3-4 minut. Następnie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę oraz curry, dokładnie wymieszać i całość chwilę podgotować. Na koniec dodać kilka kropel oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.
4. Na rozgrzanej patelni grillowej przygotować zrumienione grzanki.
5. Krewetki wyłożyć na przygotowane grzanki i na wierzchu posypać posiekanymi suszonymi pomidorami.
Komentarze