Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czebureki – smażone pierogi z Ukrainy

Czebureki – smażone pierogi z Ukrainy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Czebureki to tradycyjne danie ludów wschodu. Ciasto pierogowe faszeruje się surowym, najlepiej tłustym mięsem. Po zamknięciu ciasta, pierogi smażone są na głębszym tłuszczu do zarumienienia. To znany ukraiński przysmak – może przygotujesz czebureki z mięsem w swojej kuchni?

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
¾ szklanki wody
⅓ szklanki oleju rzepakowego lub z winogron
1 żółtko
½ łyżeczki soli

Farsz:
600 g mięsa mielonego tłustego wołowina lub baranina
1 cebula
½ pęczka natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
735.3 kcal
Tłuszcz
28.8 g
Węglowodany
73.3 g
Błonnik
45.6 g
Białko
3.5 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, wodę, olej, żółtko oraz sól. Zacznij wyrabiać, jeśli ciasto będzie za twarde dodaj trochę wody. Ciasto nie powinno być długo wyrabiane. Odstaw je do odpoczynku na 30 minut.

Cebulę pokrój w drobną kostkę podsmaż na patelni do zeszklenia. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Do mielonego mięsa dodaj zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj cienko, wykrawaj koła o wielkości zależnej od upodobania, mogą być mniejsze lub większe. Ciasto faszeruj mięsem, zamknij tak jak pierogi, zakończ falbanką lub widelcem.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Na patelnię wlej olej na wysokość 2 cm i rozgrzej płytę indukcyjną. Pierogi smaż z każdej strony na złoty kolor. Możesz podawać z gęstym jogurtem wymieszanym ze świeżą miętą.

Czebureki smakują najlepiej w towarzystwie sosów: czosnkowego, tzatziki, chrzanowego, tatarskiego. Tradycyjnie farsz składa się z mięsa, cebuli i przypraw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać inne warzywa albo przygotować czebureki z serem. Możesz także przygotować farsz podobny do tego ze zwykłych pierogów: ruskich czy z soczewicą

Danie z ukraińskim czeburekiem w roli głównej będzie nieco lżejsze, jeśli zaserwujesz je z surówką. Wypróbuj przepis na prostą surówkę z marchewki o słodko-ostrym smaku, czyli marchewkę po koreańsku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
kamila.kolanowska
Mega prosty, mega pyszny! Zjedzone z sosem chrzanowym 🤩
Pafwvcio
Jedne z lepszych pierogów które jadłem! Polecam!