Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Czebureki – smażone pierogi z Ukrainy

Opis wykonania

Czebureki to tradycyjne danie ludów wschodu. Ciasto pierogowe faszeruje się surowym, najlepiej tłustym mięsem. Po zamknięciu ciasta, pierogi smaży się na głębszym tłuszczu do zarumienienia.

Czebureki – smażone pierogi z Ukrainy - krok 1

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, wodę, olej, żółtko oraz sól. Zacznij wyrabiać, jeśli ciasto będzie za twarde dodaj trochę wody. Ciasto nie powinno być długo wyrabiane. Odstaw je do odpoczynku na 30 minut.

Cebulę pokrój w drobną kostkę podsmaż na patelni do zeszklenia. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Czebureki – smażone pierogi z Ukrainy - krok 2

Do mielonego mięsa dodaj zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj cienko, wykrawaj koła o wielkości zależnej od upodobania, mogą być mniejsze lub większe. Ciasto faszeruj mięsem, zamknij tak jak pierogi, zakończ falbanką lub widelcem.

Czebureki – smażone pierogi z Ukrainy - krok 3

Na patelnię wlej olej na wysokość 2 cm, i rozgrzej płytę indukcyjną.

Pierogi smaż z każdej strony na złoty kolor.

Można podawać z gęstym jogurtem wymieszanym ze świeżą miętą.