Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z selera jest niezwykle aromatyczny, delikatny o kremowe konsystencji, pełen witamin i dobrych wartości odżywczych.

Składniki

500 ml bulionu drobiowego
średni seler korzeniowy
łodyg selera naciowego
średnia cebula
średni ziemniak
125 ml śmietanki 30%
50 g serka topionego emmentaler
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
10 dkg sera z niebieską pleśnią

Opis wykonania

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki i selera korzeniowego kroimy w kostkę, seler naciowy w centymetrowe kawałki, cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i ziemniaki. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy zupę przyprawami. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aby smaki się połączyły. Zupę blendujemy na gładki i jednolity krem. Przelewamy do miseczek. Każdą miseczkę dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym. Notes - zupę można wzbogacić posypując dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub dekorując odrobiną oleju z orzechów

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych