Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Faszerowana Polędwica wieprzowa z pieczonymi ziemniakami i karmelizowanymi marchewkami

Faszerowana Polędwica wieprzowa z pieczonymi ziemniakami i karmelizowanymi marchewkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Polędwica faszerowana pieczarkami, cheddarem, ogórkiem kiszonym i świeżą kolendrą, pieczone ziemniaki w rozmarynie oraz karmelizowane marchewki.

Składniki

400 g polędwica wieprzowa
200 g pieczarki
2 szt. ogórki kiszone
50 g cheddar
1 szt. cebula szalotka
400 g ziemniaki
młode marchewki
4 szt. czosnek ząbki
0,5 łyżeczka miód
1 garść świeża kolendra
2 szczypta rozmaryn
1 szczypta papryka ostra
1 szczypta papryka słodka
1 szczypta kurkuma
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka sól
1,5 łyżeczka masło klarowane/ olej kokosowy

Opis wykonania

Polędwica: Kroimy drobno cebulę i wrzucamy na odrobinę rozgrzanego tłuszczu, po lekkim zeszkleniu dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy kurkumą, papryką ostrą i słodką, solą. Polędwicę myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrajamy wzdłuż, nie do końca, tak żeby możliwe było potem zwinięcie. Jeśli jest gruba, można ją trochę rozbić. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Układamy wzdłuż nadzienie czyli, duszone pieczarki z cebulką, pokrojone w słupki ogórki, cheddar i świeżą kolendrę. Teraz najtrudniejszy krok!-złożenie i związanie sznurkiem. Obsmażamy nafaszerowaną polędwicę z każdej strony po kilka minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Należy piec 30 min w temp. 180°C. Ziemniaki: Obieramy i kroimy w łódeczki, następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Po odcedzeniu obsypujemy pokruszonym masłem, rozmarynem, solą, pieprzem i kilkoma ząbkami czosnku (bez obierania). Pieczemy na termoobiegu do momentu aż skórka będzie chrupiąca i zarumieniona ok. 15-20 min w temp. 200°C. Marchewki: Marchewki obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 min, ważne żeby pozostały chrupkie. Następnie mieszamy łyżeczkę masła/ oleju kokosowego i pół łyżeczki miodu na rozgrzanej patelni. Karmelizujemy marchewki z każdej strony ok 3 min. Polędwicę po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut. Kroimy w plastry i układamy na talerzu. Można polać sosem, który wytworzył się podczas pieczenia i udekorować świecą kolendrą. Obok układamy pieczone ziemniaki i karmelizowaną marchewkę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych