Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowana Polędwica wieprzowa z pieczonymi ziemniakami i karmelizowanymi marchewkami

Opis wykonania

Polędwica faszerowana pieczarkami, cheddarem, ogórkiem kiszonym i świeżą kolendrą, pieczone ziemniaki w rozmarynie oraz karmelizowane marchewki.

Polędwica: Kroimy drobno cebulę i wrzucamy na odrobinę rozgrzanego tłuszczu, po lekkim zeszkleniu dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy kurkumą, papryką ostrą i słodką, solą. Polędwicę myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrajamy wzdłuż, nie do końca, tak żeby możliwe było potem zwinięcie. Jeśli jest gruba, można ją trochę rozbić. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Układamy wzdłuż nadzienie czyli, duszone pieczarki z cebulką, pokrojone w słupki ogórki, cheddar i świeżą kolendrę. Teraz najtrudniejszy krok!-złożenie i związanie sznurkiem. Obsmażamy nafaszerowaną polędwicę z każdej strony po kilka minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Należy piec 30 min w temp. 180°C. Ziemniaki: Obieramy i kroimy w łódeczki, następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Po odcedzeniu obsypujemy pokruszonym masłem, rozmarynem, solą, pieprzem i kilkoma ząbkami czosnku (bez obierania). Pieczemy na termoobiegu do momentu aż skórka będzie chrupiąca i zarumieniona ok. 15-20 min w temp. 200°C. Marchewki: Marchewki obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 min, ważne żeby pozostały chrupkie. Następnie mieszamy łyżeczkę masła/ oleju kokosowego i pół łyżeczki miodu na rozgrzanej patelni. Karmelizujemy marchewki z każdej strony ok 3 min. Polędwicę po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut. Kroimy w plastry i układamy na talerzu. Można polać sosem, który wytworzył się podczas pieczenia i udekorować świecą kolendrą. Obok układamy pieczone ziemniaki i karmelizowaną marchewkę.