Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Feetuccine z owocami morza i zieloną harissą

Feetuccine z owocami morza i zieloną harissą
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniałe danie, pachnące morzem z orzeźwiającą harissą.

Składniki

200 g makaron feetuccine
200 g krewetki
200 g kalmary
200 g ośmiorniczki baby
200 g mule
6 szt. przegrzebki
100 ml wino białe
1 szt. czosnek
3 łyżka oliwa
1 łyżka masło
200 g pomidorki schery
1 szt. natka
1 szt. chilli czerwona
5 szt. chilli zielina
1 szt. kolendra1
1 szt. sok z cytryny
1 szczypta sól
1 szczypta kolendra mielona
1 szczypta kmin
1 szczypta mielony kardamon
1 szczypta cukier

Opis wykonania

zielona harissa: zielone chilli, natkę,kolendrę, mieloną kolendrę,kmin,kardamon.cukier,sól,sok z cytryny , oliwę - zmiksować na pastę. sos: na patelnie wlać oliwę i dodać trochę masła . Podsmażyć posiekaną czerwoną chilli i czosnek w cienkich plasterkach. Po minucie dodać owoce morza, smażyć krótko potrząsając patelnia. Po kilku minutach dolać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu. Następnie dodać pomidorki i ugotowany makaron, wszystko wymieszać . Całe danie na talerzu polać harissą i posypać siekaną natką i polać oliwą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych