Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Fit drożdzówki z serem i rodzynkami, polane syropem klonowym! Zero chemii, białej mąki i curku!

Składniki

300 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
1 szt. saszetka suchych drożdży
1 szt. jajko
125 ml mleko sojowe
2 łyżka olej kokosowy
1 szczypta stewia
150 g twaróg półtłusty
1 szt. żółtko
1 łyżka syrop klonowy
50 g rodzynki

Opis wykonania

W misce mieszamy mąkę wraz z suchymi drożdżami. W rondelku podgrzewami mleko ze stewią i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy jajko, olej kokosowy i ugniatamy na jednolite ciasto. Gotową masę odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kawałków, formujemy bułeczki z małym wgłębieniem na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy jeszcze na 15 minut. Twaróg mieszamy z żółtkiem i stewią. Napełniamy masą bułeczki i na każdej układamy rodzynki. Piekarnik nastawiamy na 170* i pieczemy ok. 20-25 minut. Po wyjęciu drożdżówek, możemy polać je syropem klonowym :) Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo fajny przepis. Zrezygnowałem jedynie z rodzinek