FIT OBIAD: Pasztet z kaczki z dodatkiem warzyw i płatków jaglanych

4 porcje
90 min
Średnie
Pasztet warto jeść nie tylko od święta!
Składniki
700 g filetu z kaczki (można zamienić na filet z indyka)
2 całe jaja
3/4 filiżanki płatków jaglanych
2 łyżki otrębów żytnich
1/2 cukinii
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 - 4 suszone śliwki
3 łyżki oleju kokosowego
czarny pieprz, tymianek, rozmaryn, szczypta soli
FIT OBIAD: Pasztet z kaczki z dodatkiem warzyw i płatków jaglanych
FIT OBIAD: Pasztet z kaczki z dodatkiem warzyw i płatków jaglanych
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso zmiel w maszynce. Dodaj cebulę, cukinię, marchewkę, czosnek, śliwki oraz świeży rozmaryn, a następnie ponownie zmiel wszystkie składniki.
Do gotowej masy dodaj żółtka, płatki jaglane, otręby oraz olej kokosowy. Dopraw pieprzem, solą oraz rozmarynem i wyrabiaj ręką na gładką masę. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
Foremkę posmaruj olejem kokosowym, posyp otrębami i przełóż do niej gotową masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Komentarze