Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit pizza kebab-gyros na pełnoziarnistym spodzie

Opis wykonania

Fit pizza kebab-gyros na pełnoziarnistym spodzie. Cienkie ciasto, mnóstwo warzyw oraz mozzarella light! Taką pizzę lubię najbardziej :)

Drożdże rozkruszamy, posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 kule równej wielkości. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni do grilowania z przyprawą kebab gyros.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 °C. Kule ciasta rozpłaszczamy dłonią i uformować równy, cienki placek.

Na gotowe ciasto nakładamy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie.

Nakładamy kurczaka, kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz na wierzch ścieramy dużą ilość sera. Piec około 13 minut.