Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit pizza kebab-gyros na pełnoziarnistym spodzie

Fit pizza kebab-gyros na pełnoziarnistym spodzie

Opis wykonania

90 min
Średnie
dla 6 osób

Fit pizza kebab-gyros na pełnoziarnistym spodzie. Cienkie ciasto, mnóstwo warzyw oraz mozzarella light! Taką pizzę lubię najbardziej :)

Drożdże rozkruszamy, posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 kule równej wielkości. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni do grilowania z przyprawą kebab gyros.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 °C. Kule ciasta rozpłaszczamy dłonią i uformować równy, cienki placek.

Na gotowe ciasto nakładamy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie.

Nakładamy kurczaka, kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz na wierzch ścieramy dużą ilość sera. Piec około 13 minut.
Asia Kądziołka
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?