Flaczki drobiowe
4 porcje
Średnie
Pyszne, pełne ziołowych aromatów. Dania z drobiu są bardzo popularne, ale drobiowe flaczki to prawdziwy unikat! Spróbuj!
Składniki
1 kurczak ok 2kg
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni seler
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
3-4 liście laurowe
3-4 ziela angielskiego
100g.masła
1 łyżka mąki pszennej
sól,pieprz,magii,majeranek
imbir,gałka muszkatołowa
Flaczki drobiowe
Flaczki drobiowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurę płuczemy pod bieżącą zimną wodą.Ostrym cienkim nożem luzujemy od kości.Następnie wrzucamy je do garnka ,zalewamy wodą dodajemy liścia i ziela ang.lekko solimy i gotujemy wywar ok.1 godz.W między czasie mięso z kury kroimy w cienkie paski.Podsmażamy na maśle.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy, aż lekko się zrumieni.Dodajemy mąkę i robimy tzw.zasmażkę.Z wywaru wyjmujemy kości. Dodajemy potarte na tarce o grubych oczkach warzywa oraz podsmażone mięso,mieszamy.Doprawiamy do smaku.Gotujemy zupę jeszcze ok.20 min.na średnim ogniu.Porcjujemy na talerzach i podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
Komentarze