Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gazpacho- pomidorowy chłodnik. Doskonały na ciepłe a wręcz gorące dni.

Składniki

4 szt. pomidor
1 szt. papryka czerwona
2 szt. ogórek zielony
3 szt. ząbek czosnku
2 szt. kromka chleba tostowego
2 łyżka oliwa
1 szt. czerwona cebula
100 ml czarne oliwki

Opis wykonania

Na początek należy pokroić chleb tostowy i namoczyć go w zimnej wodzie. Następnie trzeba sparzyć pomidory i obrać je ze skóry. Obieramy również ogórki ( ja osobiście nie pozbywam się z nich pestek ) oraz paprykę. Tak przygotowane warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekany drobno czosnek, odciśnięty z wody chleb i miksujemy. Cebulę oraz czarne oliwki drobno siekamy ( może ułatwić sobie życie i wykorzystać do tego rozdrabniacz w robocie ). Do zmiksowanych warzyw dodajemy posiekaną cebulkę z oliwkami, dolewamy oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chłodnik będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę wody. Gotowe gazpacho należy schłodzić – może to być kilka godzin w lodówce ( moim zdaniem jest wtedy najlepsze ) , ale również można schłodzić szybko w zamrażarce. Chłodnik podajemy ze świeżymi ziołami, pokruszonym serem, albo z paluszkami chlebowymi. Wszystko wedle osobistych preferencji.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych