


Gazpacho- pomidorowy chłodnik. Doskonały na ciepłe a wręcz gorące dni.
Na początek należy pokroić chleb tostowy i namoczyć go w zimnej wodzie. Następnie trzeba sparzyć pomidory i obrać je ze skóry. Obieramy również ogórki ( ja osobiście nie pozbywam się z nich pestek ) oraz paprykę. Tak przygotowane warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekany drobno czosnek, odciśnięty z wody chleb i miksujemy. Cebulę oraz czarne oliwki drobno siekamy ( może ułatwić sobie życie i wykorzystać do tego rozdrabniacz w robocie ). Do zmiksowanych warzyw dodajemy posiekaną cebulkę z oliwkami, dolewamy oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chłodnik będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę wody. Gotowe gazpacho należy schłodzić – może to być kilka godzin w lodówce ( moim zdaniem jest wtedy najlepsze ) , ale również można schłodzić szybko w zamrażarce. Chłodnik podajemy ze świeżymi ziołami, pokruszonym serem, albo z paluszkami chlebowymi. Wszystko wedle osobistych preferencji.