GAZPACHO
4 porcje
120 min
Łatwe
Gazpacho- pomidorowy chłodnik. Doskonały na ciepłe a wręcz gorące dni.
Składniki
4 szt. pomidor
1 szt. papryka czerwona
2 szt. ogórek zielony
3 szt. ząbek czosnku
2 szt. kromka chleba tostowego
2 łyżka oliwa
1 szt. czerwona cebula
100 ml czarne oliwki
GAZPACHO
GAZPACHO
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na początek należy pokroić chleb tostowy i namoczyć go w zimnej wodzie.
Następnie trzeba sparzyć pomidory i obrać je ze skóry. Obieramy również ogórki ( ja osobiście nie pozbywam się z nich pestek ) oraz paprykę. Tak przygotowane warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekany drobno czosnek, odciśnięty z wody chleb i miksujemy.
Cebulę oraz czarne oliwki drobno siekamy ( może ułatwić sobie życie i wykorzystać do tego rozdrabniacz w robocie ).
Do zmiksowanych warzyw dodajemy posiekaną cebulkę z oliwkami, dolewamy oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chłodnik będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę wody.
Gotowe gazpacho należy schłodzić – może to być kilka godzin w lodówce ( moim zdaniem jest wtedy najlepsze ) , ale również można schłodzić szybko w zamrażarce. Chłodnik podajemy ze świeżymi ziołami, pokruszonym serem, albo z paluszkami chlebowymi. Wszystko wedle osobistych preferencji.
Komentarze