


Gołąbki:
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie (ok. 12 minut, powinien być lekko twardy).
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na rumiany kolor.
Kapustę posiekaj w drobną kostkę.
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formuj owalne kotleciki.
Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Sos pomidorowy:
Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle na rumiany kolor.
Dodaj pomidory i smaż przez 5 min na mocnym ogniu. Dodaj śmietanę i gotuj przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię.
Gołąbki zalej przygotowanym sosem pomidorowym.
Piecz w piekarniku przez 30 min w temp. 175 C