Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Gołąbki bez zawijania to idealne rozwiązanie dla tych, którzy kochają smak klasycznych gołąbków, ale nie mają czasu na ich pracochłonne zawijanie. Wszystkie składniki są połączone w formie kotlecików duszonych w pysznym sosie pomidorowym, co sprawia, że danie jest nie tylko prostsze, ale i szybsze w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować gołąbki w nowoczesnej wersji!

Składniki

Gołąbki:
400 ml - wołowiny mielonej
100 g - cebuli
2 szt. - jajek
100 g - ryżu
400 g - białej kapusty
20 g - masła
50 ml - oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
400 g - pomidorów pellati (kostka)
150 ml - bulionu warzywnego
50 ml - śmietany 30%
100 g - cebuli szalotki
1 łyżka - świeżej bazylii

Opis wykonania

Krok 1

Gołąbki:

Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie (ok. 12 minut, powinien być lekko twardy).

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Kapustę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formuj owalne kotleciki.

Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Sos pomidorowy:

Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Dodaj pomidory i smaż przez 5 min na mocnym ogniu. Dodaj śmietanę i gotuj przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię.

Gołąbki zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

Piecz w piekarniku przez 30 min w temp. 175 C

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Przepyszny sos pomidorowy <3
Natalia Kowalska
Takie gołąbki bez zawijania zawsze mi się rozwalają. Moje ostatnie podejście było tragedią. Może tym razem będzie inaczej.
Sylwucha
Jedne z moich ulubionych dań no i nie trzeba się męczyć z kapustą którą zawsze się poparzę w tradycyjnym przepisie
Monka
Świetny pomysł Dzieciaki zawsze odwijają mięso z liścia a w tym przypadku 🤭
Fulda2
Fantastyczny przepis a same gołąbki jeszcze pyszniejsze. Ja do moich gołąbków kapustę gotuję oddzielnie a potem studzę i odciskam z nadmiaru wody,02dodaję jeszcze kaszę mannę aby gołabki były zwarte oraz jak mam to pieczarki. Idealnie się sprawdzi ryż z obiadu z poprzedniego dnia jak nam został.Całe danie nie piekę w piekarniku tylko duszę w garnku kilka minut.
Dariaa509
Gołąbki rewelacyjne mój niejadek zjadł że smakiem nawet chciał dokładkę 😊 więc muszą być pyszne
bsylvia
Pyszne, będzie często powtarzany przepis - polecam!
fiziowaaa
Sosik trochę zagęściłam, bo mój niejadek taki uwielbia, a tak to przepis rewelka :D
Aleksandra J
Bardzo dobre ☺️
fiziowaaa
U mnie podane z ziemniaczkami, pycha!
Lalaxo
W wersji dla synka bez soli. Wyszły mega!