Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

Gołąbki:
400 g mielonej wieprzowiny
100 g cebuli
2 jajka
100 g ryżu
400 g kapusty białej
Masło 20 g, olej słonecznikowy 50 ml
Sól, pieprz

Sos pomidorowy:
400 g pomidorów pellati (kostka)
150 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietany 30%
Szalotka 100 g
Bazylia świeża 1 łyżka

Opis wykonania

Gołąbki:

Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie (ok. 12 minut, powinien być lekko twardy).

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Kapustę posiekaj w drobną kostkę.

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formuj owalne kotleciki.

Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw. 

Bosh Logo
Bosh

Sos pomidorowy:

Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Dodaj pomidory i smaż przez 5 min na mocnym ogniu. Dodaj śmietanę i gotuj przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię.

Gołąbki zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

Piecz w piekarniku przez 30 min w temp. 175 C

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Przepyszny sos pomidorowy <3
Natalia Kowalska
Takie gołąbki bez zawijania zawsze mi się rozwalają. Moje ostatnie podejście było tragedią. Może tym razem będzie inaczej.
Sylwucha
Jedne z moich ulubionych dań no i nie trzeba się męczyć z kapustą którą zawsze się poparzę w tradycyjnym przepisie