Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

Gołąbki:
400 g mielonej wieprzowiny
100 g cebuli
2 jajka
100 g ryżu
400 g kapusty białej
Masło 20 g, olej słonecznikowy 50 ml
Sól, pieprz

Sos pomidorowy:
400 g pomidorów pellati (kostka)
150 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietany 30%
Szalotka 100 g
Bazylia świeża 1 łyżka

Opis wykonania

Krok 1

Gołąbki:

Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie (ok. 12 minut, powinien być lekko twardy).

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Kapustę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formuj owalne kotleciki.

Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Sos pomidorowy:

Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Dodaj pomidory i smaż przez 5 min na mocnym ogniu. Dodaj śmietanę i gotuj przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię.

Gołąbki zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

Piecz w piekarniku przez 30 min w temp. 175 C

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Przepyszny sos pomidorowy <3
Natalia Kowalska
Takie gołąbki bez zawijania zawsze mi się rozwalają. Moje ostatnie podejście było tragedią. Może tym razem będzie inaczej.
Sylwucha
Jedne z moich ulubionych dań no i nie trzeba się męczyć z kapustą którą zawsze się poparzę w tradycyjnym przepisie
Monka
Świetny pomysł Dzieciaki zawsze odwijają mięso z liścia a w tym przypadku 🤭
Fulda2
Fantastyczny przepis a same gołąbki jeszcze pyszniejsze. Ja do moich gołąbków kapustę gotuję oddzielnie a potem studzę i odciskam z nadmiaru wody,02dodaję jeszcze kaszę mannę aby gołabki były zwarte oraz jak mam to pieczarki. Idealnie się sprawdzi ryż z obiadu z poprzedniego dnia jak nam został.Całe danie nie piekę w piekarniku tylko duszę w garnku kilka minut.
Dariaa509
Gołąbki rewelacyjne mój niejadek zjadł że smakiem nawet chciał dokładkę 😊 więc muszą być pyszne
bsylvia
Pyszne, będzie często powtarzany przepis - polecam!
fiziowaaa
Sosik trochę zagęściłam, bo mój niejadek taki uwielbia, a tak to przepis rewelka :D
Aleksandra J
Bardzo dobre ☺️
fiziowaaa
U mnie podane z ziemniaczkami, pycha!
Lalaxo
W wersji dla synka bez soli. Wyszły mega!