Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gołąbki bez zawijania

Opis wykonania

Gołąbki bez zawijania - krok 1

Gołąbki:

Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie (ok. 12 minut, powinien być lekko twardy).

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Kapustę posiekaj w drobną kostkę.

Gołąbki bez zawijania - krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formuj owalne kotleciki.

Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Gołąbki bez zawijania - krok 3

Sos pomidorowy:

Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle na rumiany kolor.

Dodaj pomidory i smaż przez 5 min na mocnym ogniu. Dodaj śmietanę i gotuj przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię.

Gołąbki zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

Piecz w piekarniku przez 30 min w temp. 175 C