Gołąbki bez zawijania
![Gołąbki bez zawijania](https://akademiasmaku.pl/storage/7971/conversions/golabki-bez-zawijania-5160-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10433/conversions/wplU7yt7Q2JWJR-thumb.webp)
Gołąbki:
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie (ok. 12 minut, powinien być lekko twardy).
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na rumiany kolor.
Kapustę posiekaj w drobną kostkę.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10434/conversions/DRS0yIYhXzHOnk-thumb.webp)
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formuj owalne kotleciki.
Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10435/conversions/uO9YxTL41xdQwK-thumb.webp)
Sos pomidorowy:
Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle na rumiany kolor.
Dodaj pomidory i smaż przez 5 min na mocnym ogniu. Dodaj śmietanę i gotuj przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię.
Gołąbki zalej przygotowanym sosem pomidorowym.
Piecz w piekarniku przez 30 min w temp. 175 C
Komentarze