Hamburgery z grilowaną cukinią i sosem pomidorowym
4 porcje
60 min
Łatwe
W moim przepisie nie ma ketchupu, bo po prostu nie istnieje on w mojej kuchni – no chyba, że zrobię go sam – fanom pomidorów proponuje mój sos.
Składniki
500 g mięso wołowe (łata)
3 łyżeczka musztarda
1 szt. cebula posiekana
2 szt. czosnek ząbki
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka suszony tymianek
2 łyżka suszone oregano
2 łyżka suszony czosnek niedźwiedzi
1 łyżka słodka papryka
1 łyżka harrisa
1 łyżka sos rybny
Hamburgery z grilowaną cukinią i sosem pomidorowym
Hamburgery z grilowaną cukinią i sosem pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodatki:
kiszony ogórek w plasterkach
pomidor świeży w plasterkach
sałata lodowa
musztarda – wg uznania
biała cebula – krążki
grillowana cukinia – plastry
grillowana papryka
sos pomidorowy:
1 mała cebula
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 mały pomidor
1 ząbek czosnku
2 suszone pomidory
1 opieczona na grillu papryczka chilli
Zaczynamy od mięsa. Zmielone mięso mieszamy z przyprawami. Tu panuje oczywiście kompletna dowolność. Wiec dodajemy przyprawy które lubicie, a jak nie wiecie co dodać – skorzystajcie z mojej listy dodatków. Kiedy wszystko ma jednolitą konsystencję, formujemy burgery i smażymy na mocno rozgrzanym grillu. Smażymy tak aby środek burgera był soczysty – w tym przypadku czas zależy od – rodzaju mięsa, stopnia wilgotności itd. Gwarantuję, że metodą prób i błędów osiągniecie perfekcję w tej kwestii. Bułkę, też delikatnie grillujemy.
Smarujemy w środku ulubionymi sosami, wkładamy burgera, dodatki i jemyyy...
Smacznego
Komentarze