

Hiszpański omlet z cukinią to szybkie danie, które doskonale smakuje także na zimno. Dlatego to świetny pomysł także na wiosenny piknik.
Obierz ziemniaki, pokrój w talarki i lekko podgotuj, ok 10 minut. Skrój cebulę w kostkę i cukinię w talarki i podsmaż na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodaj odrobinę szczypiorku i przypraw tymiankiem. Ziemniaki odcedź i obsmaż na złoto. Wymieszaj delikatnie ziemniaki z cukinią i cebulką i przełóż wszytko na dobrze natłuszczoną patelnię. Roztrzep jaja, dodaj sól i pieprz. Wlej równomiernie na patelnię, delikatnie nią potrząsając. Smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru spodu, delikatnie zsuń na talerz, nakryj talerz patelnią i szybkim ruchem obróć patelnię, smaż do uzyskania złotego koloru na drugiej stronie. Krój kawałki jak pizzę, podawaj gorący z pomidorkami koktajlowymi, szczypiorem, ketchupem... Lub wystudź, pokrój, zapakuj i zabierz go sobą na lunch do pracy lub na piknik.