Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sernik pieczony z kaszą jaglaną jest wilgotny, lekki, a dodatkowa słodycz pochodzi z daktyli. Kasza jaglana świetnie sprawdza się także w słodkich wypiekach!

Składniki

100 g suszone daktyle
1 szklanka płatki owsiane
1 łyżeczka miód prawdziwy
1 łyżka ciemne kakao
1/2 szklanka kasza jaglana
500 g zmielony twaróg
1 szklanka mleko
3 szt. jajka
1 szczypta sól
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
2 łyżka cukier biały
2 łyżka cukier waniliowy
1/2 szklanka jogurt naturalny
50 g suszone daktyle

Opis wykonania

Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Wystudzić. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem. Mleko zagotować i wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę. Wsypać płatki owsiane (użyłam błyskawicznych) i połączyć. W dłoniach formować małe kuleczki o średnicy około 1 cm. Ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 19 cm. Do przestudzonej kaszy dodać żółtka i zmiksować blenderem. Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C. W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50 minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec przez 10 min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ozdobiony granatem prezentował się fantastycznie, a smakował jeszcze lepiej :)