Jaglany sernik z daktylami
9 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Jaglany sernik z daktylami
Jaglany sernik z daktylami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Wystudzić. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem. Mleko zagotować i wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę. Wsypać płatki owsiane (użyłam błyskawicznych) i połączyć. W dłoniach formować małe kuleczki o średnicy około 1 cm. Ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 19 cm. Do przestudzonej kaszy dodać żółtka i zmiksować blenderem. Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C. W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50 minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec przez 10 min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze