Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Karp w galarecie to drugi, zaraz po karpiu smażonym, najpopularniejszy sposób przyrządzenia tej ryby.

Składniki

karp o wadze 1,2-1,5 kg
15 dkg marynowanych buraczków
15 dkg marynowanych grzybków
2 szt. pietruszki
2 szt. marchewki
1 szt. nieduży seler
1/3 szt. małego pora
1/2 szt. pęczka natki pietruszki
4 łyżeczka żelatyny
sok z cytryny do skropienia ryby
4-5 szt. ziaren pieprzu
4-5 szt. ziaren ziela angielskiego
2-3 szt. liście laurowe
sól do smaku

Opis wykonania

Umyj, a następnie osusz rybę, zachowując głowę i płetwy. Natrzyj karpia solą i skrop go dosyć obficie sokiem z cytryny. Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por. Pokrój warzywa i włóż do garnka. Zalej je 2 litrami wody. Dodaj głowę i płetwy karpia, a także ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Przykryj garnek i gotuj bulion przez godzinę.

Podziel karpia na dzwonka, a następnie włóż go do garnka. Gotuj wszystkie składniki przez kolejne 20 minut. Wyjmij dzwonka karpia z wywaru i pozostaw je na półmisku do ostygnięcia. Obłóż rybę marynowanymi grzybkami i buraczkami.

Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Przecedź bulion przez gęste sitko. Wymieszaj 1 litr gorącego wywaru z żelatyną. Zalej nim karpia i udekoruj natką pietruszki. Ostudź rybę, po czym wstaw ją do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby galareta stężała.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych