Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Dodaj pomidory i przyprawy. Całość zagotuj. Odstaw.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
Smaż, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem pomidorowym.
Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na niskiej mocy płyty grzewczej przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody, gdyby był za gęsty.
Komentarze