Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
![Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry](https://akademiasmaku.pl/storage/7275/conversions/klopsiki-z-kurczaka-w-pomidorowym-sosie-curry-4443-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8451/conversions/4qQCgPIyWXdiam-thumb.webp)
Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8452/conversions/6MFinB77v7BudI-thumb.webp)
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Dodaj pomidory i przyprawy. Całość zagotuj. Odstaw.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8453/conversions/5Y4T1RKHHU58KB-thumb.webp)
Smaż, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem pomidorowym.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8454/conversions/uJyok6Ft3R9Jks-thumb.webp)
Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na niskiej mocy płyty grzewczej przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody, gdyby był za gęsty.
Komentarze