Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pomidorowy sos curry doskonale komponuje się z różnymi mięsami. W Akademii Smaku prezentuję delikatne pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem imbiru, kurkumy.

Składniki

Klopsiki:
500 g mielonego mięsa z kurczaka
1 namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju do podsmażenia

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skórki (800 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.

2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Dodaj pomidory i przyprawy. Całość zagotuj. Odstaw.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

3

Smaż, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem pomidorowym.

4

Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na niskiej mocy płyty grzewczej przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody, gdyby był za gęsty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Pyszne danie! Muszę robić z podwójnej porcji, bo każdy chce dokładkę.
bsylvia
Pyszne klopsiki, warto przygotować - polecam!