Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry

Opis wykonania

Pomidorowy sos curry doskonale komponuje się z różnymi mięsami. W Akademii Smaku prezentuję delikatne pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem imbiru, kurkumy.

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry - krok 1

Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry - krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Dodaj pomidory i przyprawy. Całość zagotuj. Odstaw.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry - krok 3

Smaż, aż uzyskają złoty kolor ze wszytskich stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem pomidorowym.

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry - krok 4

Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody, gdyby był za gęsty.