Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry

Klopsiki z kurczaka w pomidorowym sosie curry
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pomidorowy sos curry doskonale komponuje się z różnymi mięsami. W Akademii Smaku prezentuję delikatne pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem imbiru, kurkumy.

Składniki

Klopsiki:
500 g mielonego mięsa z kurczaka
1 namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju do podsmażenia

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skórki (800 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.

2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Dodaj pomidory i przyprawy. Całość zagotuj. Odstaw.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

3

Smaż, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem pomidorowym.

4

Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na niskiej mocy płyty grzewczej przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody, gdyby był za gęsty.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Pyszne danie! Muszę robić z podwójnej porcji, bo każdy chce dokładkę.
bsylvia
Pyszne klopsiki, warto przygotować - polecam!