Kotlet cielęcy Saltimbocca
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Kotlet cielęcy Saltimbocca
Kotlet cielęcy Saltimbocca
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Cielęcinę wyczyść z błonek i pokrój na cienkie plasterki, ubij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotleciki. Na każdym plastrze cielęciny ułóż plaster szynki parmeńskiej i liść szałwii, przypnij je do mięsa wykałaczką. Każdy kawałek mięsa od dołu obtocz w mące.
Rozgrzej patelnię na średniej mocy płyty grzewczej, dodaj masło i mąkę, chwilę poczekaj na rozgrzanie tłuszczu. Układaj każdy z plastrów mięsa, kotleciki smaż tylko z jednej strony, górę posyp świeżym pieprzem i delikatnie solą (szynka parmeńska jest słona). Poczekaj, aż dół kotletów będzie złocisty, dodaj na patelnię wino, rozprowadź je po całości i chwilę poczekaj, aż odparuje.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Podanie:
Kotlety wykładaj na talerze, polej sosem ze smażenia. Podaj je z tym, na co masz ochotę – delikatne gnocchi, pieczone ziemniaki czy zdrowa surówka?
Komentarze