Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Cielęcina to jedno z ulubionych i najczęściej przyrządzanych mięs w wielu regionach Włoch. Nie wymaga długiego czasu obróbki termicznej, dlatego to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad.

Składniki

300 g cielęciny (4 plastry)
4 plasterki szynki parmeńskiej
4 liście szałwii
80 ml białego wina
50 g mąki pszennej
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
341 kcal
Tłuszcz
22.7 g
Węglowodany
9.3 g
Błonnik
21.65 g
Białko
0.3 g
Sól
1.25 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Cielęcinę wyczyść z błonek i pokrój na cienkie plasterki, ubij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotleciki. Na każdym plastrze cielęciny ułóż plaster szynki parmeńskiej i liść szałwii, przypnij je do mięsa wykałaczką. Każdy kawałek mięsa od dołu obtocz w mące.

Krok 2

Rozgrzej patelnię na średniej mocy płyty grzewczej, dodaj masło i mąkę, chwilę poczekaj na rozgrzanie tłuszczu. Układaj każdy z plastrów mięsa, kotleciki smaż tylko z jednej strony, górę posyp świeżym pieprzem i delikatnie solą (szynka parmeńska jest słona). Poczekaj, aż dół kotletów będzie złocisty, dodaj na patelnię wino, rozprowadź je po całości i chwilę poczekaj, aż odparuje.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podanie:

Kotlety wykładaj na talerze, polej sosem ze smażenia. Podaj je z tym, na co masz ochotę – delikatne gnocchi, pieczone ziemniaki czy zdrowa surówka?

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych