Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kotlet kaszubski z zapiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Kotlet kaszubski z zapiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kotlet z mielonego dorsza i boczku z zapiekanymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Składniki

Kotlet kaszubski:
75 dkg mielonych filetów z dorsza
25 dkg surowego mielonego boczku
cebulka
natka pietruszki
jajka
czerstwe bułki (kajzerki) namoczone w mleku
bułka tarta
sól i pieprz
Ziemniaki zapiekane:
1 kg ziemniaków
- łyżka kilka łyżek oliwy z oliwek
sól morska
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka ząbków czosnku
Surówka:
30 dkg kapusty kiszonej
duże jabłko
marchewki
sól i pieprz, cukier do smaku
3 łyżka oleju

Opis wykonania

Kotlet kaszubski: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Filety zmiel razem z boczkiem i bułką. Cebulę lekko zrumień na patelni, dodaj do ryby razem z jajkiem, tartą bułką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Masę dobrze wyrób, najlepiej ręcznie. Dodaj posiekaną natkę, sól i pieprz. Formuj średniej wielkości kotlety, obtocz w bułce, a następnie usmaż na smalcu, by były złote i chrupiące. Ziemniaki zapiekane: ziemniaki pokrój na równe, niezbyt duże kawałki, opłucz i odcedź. Dodaj sól, oliwę, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół i rozmaryn. Wymieszaj łyżką, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie wysyp wszystko na blachę równą warstwą i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. W połowie pieczenia przemieszaj. Surówka: kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój. Marchewki i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz oraz cukier do smaku. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pychota. Polecam przepis :)