Kotlet kaszubski z zapiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
4 porcje
Średnie
Składniki
Kotlet kaszubski z zapiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Kotlet kaszubski z zapiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kotlet kaszubski: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Filety zmiel razem z boczkiem i bułką. Cebulę lekko zrumień na patelni, dodaj do ryby razem z jajkiem, tartą bułką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Masę dobrze wyrób, najlepiej ręcznie. Dodaj posiekaną natkę, sól i pieprz. Formuj średniej wielkości kotlety, obtocz w bułce, a następnie usmaż na smalcu, by były złote i chrupiące. Ziemniaki zapiekane: ziemniaki pokrój na równe, niezbyt duże kawałki, opłucz i odcedź. Dodaj sól, oliwę, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół i rozmaryn. Wymieszaj łyżką, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie wysyp wszystko na blachę równą warstwą i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. W połowie pieczenia przemieszaj. Surówka: kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój. Marchewki i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz oraz cukier do smaku. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Komentarze