Krem pietruszkowy z szoczewicą i płatkami boczku
6 porcje
40 min
Średnie
Pyszna, kremowa, zdrowa zupa, która poprzez dodatek soczewicy i boczku spokojnie może zastąpić pełnowartościowy posiłek, Zachęcam do spróbowania.
Składniki
1 szt. cebula
1 kg korzeń pietruszki
2 łyżka masło
1,25 l bulion warzywny
1/2 szt. cytryna
100 ml śmietanka słodka 18%
1-3 szczypta sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3/4 szklanka zielona soczewica
5 garść liście szpinaku
6 szt. surowy boczek
1 garść natka pietruszki
Krem pietruszkowy z szoczewicą i płatkami boczku
Krem pietruszkowy z szoczewicą i płatkami boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na samym początku obierz cebulę, pokrój, zeszklij na maśle (1 łyżka). Dodaj obrane i pokrojone pietruszki i duś kilka minut. Następnie zalej bulionem, całość gotuj około 20 minut a potem zmiksuj na krem. Wlej sok z cytryny, śmietankę i dopraw do smaku. Soczewicę ugotuj z osolonej wodzie, odcedź. Wsyp ją do garnka z zupą i całość zagotuj. Do zupy dodaj szpinak zblanszowany na reszcie masła. Na suchej patelni, na dużym ogniu obsmaż plastry boczku pokrojone w kostkę, aż powstaną chipsy Gotowe chipsy przełóż na ręcznik papierowy. Na samym końcu posiekaj natkę pietruszki. Zupę rozlej do miseczek, posyp świeżo mielonym pieprzem, natką pietruszki, podawaj z boczkiem i pieczywem..
Komentarze