Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem pietruszkowy z szoczewicą i płatkami boczku

Krem pietruszkowy z szoczewicą i płatkami boczku
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna, kremowa, zdrowa zupa, która poprzez dodatek soczewicy i boczku spokojnie może zastąpić pełnowartościowy posiłek, Zachęcam do spróbowania.

Składniki

1 szt. cebula
1 kg korzeń pietruszki
2 łyżka masło
1,25 l bulion warzywny
1/2 szt. cytryna
100 ml śmietanka słodka 18%
1-3 szczypta sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3/4 szklanka zielona soczewica
5 garść liście szpinaku
6 szt. surowy boczek
1 garść natka pietruszki

Opis wykonania

Na samym początku obierz cebulę, pokrój, zeszklij na maśle (1 łyżka). Dodaj obrane i pokrojone pietruszki i duś kilka minut. Następnie zalej bulionem, całość gotuj około 20 minut a potem zmiksuj na krem. Wlej sok z cytryny, śmietankę i dopraw do smaku. Soczewicę ugotuj z osolonej wodzie, odcedź. Wsyp ją do garnka z zupą i całość zagotuj. Do zupy dodaj szpinak zblanszowany na reszcie masła. Na suchej patelni, na dużym ogniu obsmaż plastry boczku pokrojone w kostkę, aż powstaną chipsy Gotowe chipsy przełóż na ręcznik papierowy. Na samym końcu posiekaj natkę pietruszki. Zupę rozlej do miseczek, posyp świeżo mielonym pieprzem, natką pietruszki, podawaj z boczkiem i pieczywem..
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawa inspiracja kulinarna