Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z pomidorów i cukinii

Opis wykonania

Zupy krem doskonale rozgrzewają i są bardzo pożywne. Spróbuj!

Marchew, seler, korzeń pietruszki i cukinię obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cukinię można zetrzeć ze skórą.Wszystko wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą tak, aby zakrywała warzywa na 3 cm, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie cebulę i czosnek myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy, posypujemy solą i bokiem noża zgniatamy na miazgę, a następnie drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej, na małym ogniu czosnek i cebulę. Gdy cebula się już zeszkli dodajemy 2 łyżki koncentratu i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy. Następnie zawartość patelni (czosnek, cebulę) przekładamy do garnka z warzywami i dolewamy około 0,5 l wody. Zakrywamy pokrywką i gotujemy około 15 min. Po tym czasie do garnka wrzucamy garść świeżej bazylii, pomidory z puszki lub świeże pomidory umyte i pokrojone w ćwiartki. Gotujmy chwilkę, aż pomidory zmiękną. Gdy wszystkie warzywa zmiękną blendujemy zupę na głodki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem według uznania. Podajemy posypaną parmezanem lub innym startym serem. Do zupy doskonale pasują grzanki z bułki paryskiej, które przygotujemy w następujący sposób: bagietkę kroimy na kawałki, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, posypujmy startym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180 stopniach C aż ser się rozpuści.