Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupy krem doskonale rozgrzewają i są bardzo pożywne. Spróbuj!

Składniki

800 g pomidory świeże lub w puszce
1 szt. cukinia
2 szt. marchewka
1/4 szt. seler
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. cebula
czosnek
4 łyżka oliwa z oliwek
2-3 łyżka koncentrat pomidorowy
1 garść liście świeżej bazylii
150 g parmezan
1 łyżka sól
2 szczypta cukier
1/2 łyżka pieprz

Opis wykonania

Marchew, seler, korzeń pietruszki i cukinię obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cukinię można zetrzeć ze skórą.Wszystko wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą tak, aby zakrywała warzywa na 3 cm, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie cebulę i czosnek myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy, posypujemy solą i bokiem noża zgniatamy na miazgę, a następnie drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej, na małym ogniu czosnek i cebulę. Gdy cebula się już zeszkli dodajemy 2 łyżki koncentratu i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy. Następnie zawartość patelni (czosnek, cebulę) przekładamy do garnka z warzywami i dolewamy około 0,5 l wody. Zakrywamy pokrywką i gotujemy około 15 min. Po tym czasie do garnka wrzucamy garść świeżej bazylii, pomidory z puszki lub świeże pomidory umyte i pokrojone w ćwiartki. Gotujmy chwilkę, aż pomidory zmiękną. Gdy wszystkie warzywa zmiękną blendujemy zupę na głodki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem według uznania. Podajemy posypaną parmezanem lub innym startym serem. Do zupy doskonale pasują grzanki z bułki paryskiej, które przygotujemy w następujący sposób: bagietkę kroimy na kawałki, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, posypujmy startym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180 stopniach C aż ser się rozpuści.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda smakowicie, ciekawe jak smakuje
bsylvia
Rewelacyjny krem z pomidorów i cukinii, będzie powtarzany. Polecam!