Krewetki z czarnym makaronem
2 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Krewetki z czarnym makaronem
Krewetki z czarnym makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowuję bulion szafranowy - do garnka wlewam wodę, wkładam obrane warzywa (pietrzuszka, marchewka, seler), wlewam sos rybny i sos sojowy, dodaję szczyptę szafranu, sól, pieprz. Bulion gotuję ok. 30 min. na średnim ogniu, pod przykryciem. Następnie próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku. Krewetki oczyszczam - obieram ze skorupek, usuwam jelitka. Czosnek kroję drobniutko. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, podsmażam chwilę, następnie dodaję krewetki, obsmażam. Krewetki doprawiam solą, pieprzem, chili. Podlewam krewetki białym winem, podgrzewam na dużym ogniu, aż wino odparuje. Następnie dodaję bulion, redukuję sos, na koniec dodaję masło. W międzyczasie gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron mieszam z sosem, wykładam na talerze, skrapiam sokiem z cytryny. Posypuję danie posiekaną natką pietruszki. Podaję ze startym serem grana padano i z pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze