Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Krewetki z czarnym makaronem

Krewetki z czarnym makaronem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne krewetki w sosie szafranowym, ze szczyptą pikanterii, podane z czarnym makaronem spaghetti. Makaron z sosem szafranowym to prawdziwa eksplozja smaków!

Składniki

200 g spaghetti barwione atramentem z kałamarnicy
250 g krewetki Black Tiger
100 ml białe wytrawne wino
300 ml woda
1 szt. marchewka
pietruszka
seler
1 szczypta szafran
1 łyżeczka sos sojowy
3 łyżeczka sos rybny
czosnek
50 g ser grana padano
kilka szt. pomidorki koktajlowe
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka masło
1/2 szt. cytryna
sól
pieprz
1 szczypta chili
natka pietruszki

Opis wykonania

Przygotowuję bulion szafranowy - do garnka wlewam wodę, wkładam obrane warzywa (pietrzuszka, marchewka, seler), wlewam sos rybny i sos sojowy, dodaję szczyptę szafranu, sól, pieprz. Bulion gotuję ok. 30 min. na średnim ogniu, pod przykryciem. Następnie próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku. Krewetki oczyszczam - obieram ze skorupek, usuwam jelitka. Czosnek kroję drobniutko. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, podsmażam chwilę, następnie dodaję krewetki, obsmażam. Krewetki doprawiam solą, pieprzem, chili. Podlewam krewetki białym winem, podgrzewam na dużym ogniu, aż wino odparuje. Następnie dodaję bulion, redukuję sos, na koniec dodaję masło. W międzyczasie gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron mieszam z sosem, wykładam na talerze, skrapiam sokiem z cytryny. Posypuję danie posiekaną natką pietruszki. Podaję ze startym serem grana padano i z pomidorkami koktajlowymi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych