Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kurczak tikka masala – prosto z Tajlandii

Kurczak tikka masala
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Kraje azjatyckie, takie jak Tajlandia, słyną z aromatycznych, bogatych w różnorodne przyprawy potraw, z których wiele opiera się na mięsie drobiowym. Jednym z bardziej znanych, a jednocześnie prostych do wykonania dań jest kurczak Tikka Masala, którego możemy podać na wiele sposobów.

Składniki

4x150 g pierś z kurczaka
2 szt. cebulka dymka
600 g pomidory pellati
120 ml mleko kokosowe
30 ml olej
30 g masło klarowane
1/2 pęczek kolendra
200 ml jogurt
1 szt. sok z limonki
1 szt. papryczka pepperoni
4 ząbki czosnek
50 g imbir obrany
2 łyżka garam masala

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
438.5 kcal
Tłuszcz
24.3 g
Węglowodany
19.3 g
Błonnik
37.6 g
Białko
1.8 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski 6 × 1 cm. Dodaj składniki marynaty i dokładnie wymieszaj w misce. Przykryj folią i odstaw na godzinę do lodówki.

Na szerokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w grubą kostkę cebulę dymkę.

Krok 2

Jak cebula będzie szklista (nie rumiana), dodaj partiami kurczaka z marynaty i smaż na dużej mocy płyty grzewczej, cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy i lekko go przypal. Dodaj pomidory pellati i duś mięso do miękkości.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Dopraw solą. Jak płyn będzie już gęsty, dodaj mleko kokosowe i siekaną kolendrę.

Podawaj z ryżem jaśminowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Bardzo smaczna odmiana Dania z kurczaka Wypróbujcie gorącą poleca Ją właśnie przygotowuje kolejny raz
Małgorzata
Zawsze dodawałam do tikka masala słodką śmietanę ale z mlekiem kokosowym jest jeszcze lepsze👍 my lubimy z chlebkiem naan
Bacardi
Pyszny smak orientu :)