Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak tikka masala – prosto z Tajlandii

Opis wykonania

Kraje azjatyckie, takie jak Tajlandia, słyną z aromatycznych, bogatych w różnorodne przyprawy potraw, z których wiele opiera się na mięsie drobiowym. Jednym z bardziej znanych, a jednocześnie prostych do wykonania dań jest kurczak Tikka Masala, którego możemy podać na wiele sposobów.

Kurczak tikka masala  - krok 1

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski 6 × 1 cm. Dodaj składniki marynaty i dokładnie wymieszaj w misce. Przykryj folią i odstaw na godzinę do lodówki.

Na szerokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w grubą kostkę cebulę dymkę.

Kurczak tikka masala  - krok 2

Jak cebula będzie szklista (nie rumiana), dodaj partiami kurczaka z marynaty i smaż na dużej mocy płyty grzewczej, cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy i lekko go przypal. Dodaj pomidory pellati i duś mięso do miękkości.

Kurczak tikka masala  - krok 3

Dopraw solą. Jak płyn będzie już gęsty, dodaj mleko kokosowe i siekaną kolendrę.

Podawaj z ryżem jaśminowym.

Bosch do kuchni