Kurczak tikka masala – prosto z Tajlandii
![Kurczak tikka masala](https://akademiasmaku.pl/storage/8059/conversions/kurczak-tikka-masala-5255-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10682/conversions/jBqOD4JLeCeVqO-thumb.webp)
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski 6 × 1 cm. Dodaj składniki marynaty i dokładnie wymieszaj w misce. Przykryj folią i odstaw na godzinę do lodówki.
Na szerokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w grubą kostkę cebulę dymkę.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10683/conversions/HtI7PvnJL03sk4-thumb.webp)
Jak cebula będzie szklista (nie rumiana), dodaj partiami kurczaka z marynaty i smaż na dużej mocy płyty grzewczej, cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy i lekko go przypal. Dodaj pomidory pellati i duś mięso do miękkości.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10684/conversions/5Gdqm2VMYwhNJb-thumb.webp)
Dopraw solą. Jak płyn będzie już gęsty, dodaj mleko kokosowe i siekaną kolendrę.
Podawaj z ryżem jaśminowym.
Komentarze