Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie

Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje.

Składniki

200 g kaszy kuskus
200 g marchwi
12 łyżka mrożonego groszku
200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego
1 szt. jajko
2 łyżka bułki tartej
2 łyżka białego sezamu
sól do smaku
1 łyżka masła klarowanego
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1/2 łyżka suszonego lubczyku
1/4 szt. papryczki chili
4 łyżka sera camembert topionego
2 szczypta świeżego oregano
olej rzepakowy do smażenia

Opis wykonania

Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.). Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik.

Kuskus trójkolorowy: W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy. Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy i łączymy z 1/3 kuskusa. Do okrągłej foremki (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy. Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku. Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych