Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie

Opis wykonania

Kuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje.

Mięso:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik.
Kuskus trójkolorowy:
W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek.
Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min. pod przykryciem.
Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy.
Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy i łączymy z 1/3 kuskusa.
Do okrągłej foremki (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy.Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku. Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem