Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie
4 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie
Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.). Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik.
Kuskus trójkolorowy: W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy. Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy i łączymy z 1/3 kuskusa. Do okrągłej foremki (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy. Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku. Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem
Komentarze