Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa pomidorowa bez mięsa kremowa

Opis wykonania

Moja ukochana zupa, delikatna, bo bez mięsa lekko kremowa dzięki pomidorom, ale nie zupa krem pomidory ją troszkę zagęszczają razem odrobiną masła.

Włoszczyznę myjemy i obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą przyprawiamy, dodajemy cebulkę i gotujemy około dwóch godzin do uzyskania smacznego bulionu. Po tym czasie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów sprawdzamy czy trzeba doprawić solą lub pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut żeby pomidory zmiękły i nadały smak zupie wtedy sprawdzamy czy nie potrzeba dodać łyżeczki cukru do złagodzenia kwaśności pomidorów wszystko zależy, od jakości na jaką trafimy w puszce. Zupę partiami miksujemy w blenderze. na koniec rozpuszczamy masło na patelence tak długo aż lekko zbrązowieje (ma wtedy taki cudnie orzechowy smak) dodajemy je do zupy i wtedy już nie gotujemy bo orzechowy smak masła nam się ulotni. Podajemy jak nam najbardziej pasuje, czasem popijam ją w kubeczku ale najbardziej lubię podaną z ryżem. Jeżeli w sezonie chcecie użyć świeżych pomidorów dodajcie ich około 1 kg i wydłużcie czas gotowania, muszą zmięknąć.