Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy sezon na pomidory w pełni koniecznie wypróbuj tą delikatną, kremową w smaku pomidorówkę bez mięsa. Lekki, a zarazem zdrowy i sycący obiad idealny zarówno dla dużych jak i dla małych!

Składniki

1 szt. włoszczyzna
1 szt. mała opalona cebula
2 puszka krojone pomidory bez skórki
2 l woda
5-6 szt. ziele angielskie
1-2 szt. liść laurowy
1 szczypta lubczyk
1 szklanka makaron lub ryż (według uznania)
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło (opcjonalnie)
1 do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
262.3 kcal
Tłuszcz
4.1 g
Węglowodany
51 g
Błonnik
7.3 g
Białko
4.2 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Zanim zaczniesz – UWAGA: W sezonie letnim najlepiej wykorzystać świeże pomidory, uprzednio sparzając je, by pozbyć się skórki. Konieczne może być też nieznaczne wydłużenie czasu gotowania. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Jak zrobić zupę pomidorową bez mięsa?

Warzywa korzeniowe obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pozostałe elementy włoszczyzny umyj i pokrój. Cebulę obierz i opal nad płomieniem do zbrązowienia. Wszystkie warzywa umieść w garnku, dodaj lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy i zalej zimną wodą.

Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze esencjonalnego smaku (około 2 godziny). Dodaj pomidory i gotuj kolejne 20 minut.

Wyłów przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe). Zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji przy użyciu blendera. Na patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj wraz ze śmietaną do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Szukasz dobrego blendera? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne – wygodne przygotowywanie posiłków.

Gdy bulion warzywny będzie się gotował, ugotuj ryż lub makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Tip: Co zrobić jeśli przesoliliśmy zupę?

Zupa pomidorowa bez mięsa doskonale smakuje z dodatkiem ryżu lub makaronu, posypana obficie świeżą natką pietruszki. Możesz ją zaserwować również z grzankami lub groszkiem ptysiowym. To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i lekką, zdrową kolację.

Smacznego!

Więcej przepisów na zupy znajdziesz tutaj: Zupy

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych