Makaron penne ze szpinakiem
7 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Makaron penne ze szpinakiem
Makaron penne ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie ok.10 min.Odcedzamy hartujemy zimną wodą.Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w kostkę.Podsmażamy na maśle,dodajemy mąkę pszenną,mieszamy zalewamy bulionem.Chwilę gotujemy aż sos lekko zgęstnieje.Doprawiamy do smaku.Szpinak rozmrażamy,odsączamy przez gęste sito.Czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy do sosu.Chwilę gotujemy na średnim ogniu.Makaron łączymy z sosem,dodajemy śmietanę ,dokładnie mieszamy.Sprawdzamy smak.Makaron porcjujemy w żaroodpornych miseczkach,posypujemy startym serem oraz posiekana pietruszką.Rozmrożone ciasto francuskie lekko wałkujemy ,kroimy ostrym nożem na kwadraty i przykrywamy nim miseczki z makaronem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C.i pieczemy ok.15min.Pod koniec pieczenia ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem.Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.SMACZNEGO
Komentarze