Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

7 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron ze szpinakiem zapiekany z ciastem francuskim. Polecam.

Składniki

500g.makaronu typu penne
200g.szpinaku mrożonego
1 op.ciasta francuskiego
300g.boczku wędzonego gotowanego
1 duża cebula
300g.pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka koncentratu grzybowego
3 ząbki czosnku
100ml.bulionu
200ml.gęstej śmietany
100g.potartego sera parmezanu lub ser żółty gouda
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 pęczka pietruszki zielonej
sól,pieprz,gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie ok.10 min.Odcedzamy hartujemy zimną wodą.Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w kostkę.Podsmażamy na maśle,dodajemy mąkę pszenną,mieszamy zalewamy bulionem.Chwilę gotujemy aż sos lekko zgęstnieje.Doprawiamy do smaku.Szpinak rozmrażamy,odsączamy przez gęste sito.Czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy do sosu.Chwilę gotujemy na średnim ogniu.Makaron łączymy z sosem,dodajemy śmietanę ,dokładnie mieszamy.Sprawdzamy smak.Makaron porcjujemy w żaroodpornych miseczkach,posypujemy startym serem oraz posiekana pietruszką.Rozmrożone ciasto francuskie lekko wałkujemy ,kroimy ostrym nożem na kwadraty i przykrywamy nim miseczki z makaronem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C.i pieczemy ok.15min.Pod koniec pieczenia ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem.Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.SMACZNEGO

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję :)