Makaron po chińsku
![Makaron po chińsku](https://akademiasmaku.pl/storage/5204/conversions/makaron-po-chinsku-2308-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Makaron po chińsku
Makaron po chińsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8617/conversions/Iz45vPhlPMrdgm-thumb.webp)
Makaron ugotuj we wrzątku (ok. 2–3 minuty) i przepłucz zimną wodą.
Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8618/conversions/15mcoGvMBa8pDd-thumb.webp)
Na płycie grzewczej rozgrzej dużą patelnię lub wok z olejem kokosowym, dodaj pierś kurczaka i obsmaż.
Następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz starty imbir. Podsmażaj przez ok. 2 minuty.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8619/conversions/icgrWaX6XrRikM-thumb.webp)
Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i zieloną fasolkę. Smaż przez ok. 4 minuty, cały czas mieszając.
Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany makaron i smaż kolejne 4 minuty.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8620/conversions/ngxamnN9C1awPg-thumb.webp)
W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.
Makaron z warzywami posyp sezamem.
Komentarze