Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron po chińsku

Makaron po chińsku

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Makaron po chińsku to szybka i pyszna potrawa przygotowana na jednej patelni w zaledwie kilka minut.

Połączenie makaronu, soczystego kurczaka z chrupiącymi warzywami i lekko słodkim orientalnym sosem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie.





Opis przygotowania:



  1. Makaron ugotuj we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłucz zimną wodą.

  2. Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.

  3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pierś kurczaka i obsmaż.

  4. Następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz starty imbir. Podsmażaj przez ok. 2 minuty.

  5. Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i zieloną fasolkę. Smaż przez ok. 4 minuty cały czas mieszając.

  6. Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany makaron i smaż kolejne 4 minuty.

  7. W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.

  8. Makaron z warzywami posyp sezamem.


Wasza ocena

Quiz - regionalne smaki

Małe ziemniaczane kluseczki, opiekane na złoto, ze śmietaną, podawane na kresach wschodnich to?