Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko-kwaśnym
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko-kwaśnym
Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko-kwaśnym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Robimy marynatę do mięsa: w miseczce łączymy sos teriyaki i sos sojowy, dodajemy połowę obranego i startego na tartce imbiru i jeden przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso myjemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki najcieńsze, jakie nam się uda i przekładamy do marynaty. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju razem z resztą czosnku i imbirem. Paprykę kroimy w paski i dodajemy do cebuli razem z zielonym groszkiem. Dodajemy słodki sos chili i smażymy ok. 5 min aż warzywa zmiękną.
Przekładamy warzywa na osobną miskę i na patelni (lub woku), smażymy mięso wyjęte z marynaty ok. 3 min, dodajemy całą marynatę plus ocet ryżowy i cukier, a po minucie pokrojonego na kawałki ananasa i całą zalewę z puszki (jeśli jest z puszki). W 1/4 szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i warzywa, jeszcze chwilę razem przesmażamy i podajemy gorące danie.
Komentarze