Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko-kwaśnym

Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko-kwaśnym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym

Składniki

1 szt. polędwica wieprzowa
2 garść makaron
1 szt. czerwona papryka
2 szt. cebula
1/2 szklanka zielony groszek
1 szt. Ananas
2 łyżka sos sojowy
2 łyżeczka sos teriaki
2 łyżka słodki sos chili
1 szt. kawałek imbiru (ok 8 cm)
3 szt. czosnek ząbek
3 łyżka Ocet ryżowy
2 łyżka cukier kokosowy
2 łyżka olej kokosowy do smazenia
2 łyżeczka mąka ziemniaczana

Opis wykonania

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Robimy marynatę do mięsa: w miseczce łączymy sos teriyaki i sos sojowy, dodajemy połowę obranego i startego na tartce imbiru i jeden przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso myjemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki najcieńsze, jakie nam się uda i przekładamy do marynaty. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju razem z resztą czosnku i imbirem. Paprykę kroimy w paski i dodajemy do cebuli razem z zielonym groszkiem. Dodajemy słodki sos chili i smażymy ok. 5 min aż warzywa zmiękną.

Przekładamy warzywa na osobną miskę i na patelni (lub woku), smażymy mięso wyjęte z marynaty ok. 3 min, dodajemy całą marynatę plus ocet ryżowy i cukier, a po minucie pokrojonego na kawałki ananasa i całą zalewę z puszki (jeśli jest z puszki). W 1/4 szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i warzywa, jeszcze chwilę razem przesmażamy i podajemy gorące danie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super makaron ;)
Radosław
Kuchnia azjatycka jest moją ulubioną więc serdecznie polecam
Monka
Fantastyczne danie często gości na obiad w moim domu tym razem mięso z łopatki
Maria Izabela
U mnie zamiast wieprzowiny kurczak, smak super - mocno orientalny
Bacardi
Pyszne męsko chociaż wole opcje z ryżem :)