Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z mięsnymi kotlecikami i papryką

Makaron z mięsnymi kotlecikami i papryką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie mamy tu do czynienia z lekką przekąską w stylu fit…to jest już grubsza sprawa - niezwykle treściwa propozycja, która zaspokoi głód i doda energii. Makaron z wołowiną i wieprzowiną zaspokoi nawet największy apetyt!

Składniki

250 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
1 szt. Jajko
2 łyżka Bułka tarta
1 szt. Papryczka chilli
1/3 szklanka Olej roślinny
2 łyżka Mąka pszenna
2 garść Roszponka
3/4 szklanka Drobny makaron (suchy)
1 szt. Papryka ramiro
250 g Pomidorki koktajlowe
1 łyżka Majonez
1 łyżka Jogurt grecki
1 szt. Ząbek czosnku
1 łyżeczka Papryka słodka w proszku
2 szczypta Sól himalajska
2 szczypta Świeżo mielony pieprz

Opis wykonania

W misce umieszczamy zmielone mięso wieprzowo-wołowe, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, posiekaną papryczkę chilli, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki o średnicy około 2 cm, a następnie obtaczamy je w mące. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i smażymy kotleciki około 8 minut, aż osiągną z każdej strony złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wystygnięcia.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Paprykę kroimy w plasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki. Czosnek ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami sosu (zdjęcie sosu).

Roszponkę łączymy z makaronem (pozostawiając garstkę na boku), następnie wykładamy pomidorki, paprykę i kotleciki. Całość posypujemy pozostałym makaronem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed konsumpcją bądź podajemy go osobno.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych