Makaron z mięsnymi kotlecikami i papryką
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Makaron z mięsnymi kotlecikami i papryką
Makaron z mięsnymi kotlecikami i papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce umieszczamy zmielone mięso wieprzowo-wołowe, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, posiekaną papryczkę chilli, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki o średnicy około 2 cm, a następnie obtaczamy je w mące. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i smażymy kotleciki około 8 minut, aż osiągną z każdej strony złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wystygnięcia.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Paprykę kroimy w plasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki. Czosnek ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami sosu (zdjęcie sosu).
Roszponkę łączymy z makaronem (pozostawiając garstkę na boku), następnie wykładamy pomidorki, paprykę i kotleciki. Całość posypujemy pozostałym makaronem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed konsumpcją bądź podajemy go osobno.
Komentarze