


Nie mamy tu do czynienia z lekką przekąską w stylu fit…to jest już grubsza sprawa - niezwykle treściwa propozycja, która zaspokoi głód i doda energii. Makaron z wołowiną i wieprzowiną zaspokoi nawet największy apetyt!
1. W misce umieszczamy zmielone mięso wieprzowo-wołowe, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, posiekaną papryczkę chilli, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki o średnicy około 2 cm, a następnie obtaczamy je w mące. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i smażymy kotleciki około 8 minut, aż osiągną z każdej strony złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
3. Paprykę kroimy w plasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
4. Czosnek ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami sosu (zdjęcie sosu).
5. Roszponkę łączymy z makaronem (pozostawiając garstkę na boku), następnie wykładamy pomidorki, paprykę i kotleciki. Całość posypujemy pozostałym makaronem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed konsumpcją, bądź podajemy go osobno.