Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z sosem z awokado i pomidorkami

Makaron z sosem z awokado i pomidorkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Świeży i zarazem lekki makaron z sosem z awokado z dodatkiem chrupkiej czerwonej cebuli i słodkich pomidorków koktajlowych.

Składniki

1 szt. awokado
1 szt. mała czerwona cebula
250 g kolorowe pomidorki koktajlowe
0,5 szt. sok z cytryny
2 szt. duże ząbki czosnku
1 szt. garść liści bazylii
2 łyżka ocet balsamiczny
0,5 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczka tymianek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
200 g makaron kolanka
2 łyżka parmezan

Opis wykonania

Awokado wydrążyć, połączyć z sokiem z cytryny, bazylią i czosnkiem. Zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulę posiekać w cienkie piórka. Pomidory i cebulę wymieszać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i ziołami. Lekko posolić i popieprzyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie w dużej ilości mocno osolonej wody ugotować makaron. Najlepiej żeby był al dente. Odcedzić. Do makaronu dodać sos z awokado i pomidorki. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Można posypać tartym parmezanem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych