Makaron z sosem z awokado i pomidorkami
4 porcje
30 min
Łatwe
Świeży i zarazem lekki makaron z sosem z awokado z dodatkiem chrupkiej czerwonej cebuli i słodkich pomidorków koktajlowych.
Składniki
1 szt. awokado
1 szt. mała czerwona cebula
250 g kolorowe pomidorki koktajlowe
0,5 szt. sok z cytryny
2 szt. duże ząbki czosnku
1 szt. garść liści bazylii
2 łyżka ocet balsamiczny
0,5 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczka tymianek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
200 g makaron kolanka
2 łyżka parmezan
Makaron z sosem z awokado i pomidorkami
Makaron z sosem z awokado i pomidorkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Awokado wydrążyć, połączyć z sokiem z cytryny, bazylią i czosnkiem. Zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulę posiekać w cienkie piórka. Pomidory i cebulę wymieszać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i ziołami. Lekko posolić i popieprzyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie w dużej ilości mocno osolonej wody ugotować makaron. Najlepiej żeby był al dente. Odcedzić. Do makaronu dodać sos z awokado i pomidorki. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Można posypać tartym parmezanem.
Komentarze