Makaronowe świderki z szpinakowym pesto
4 porcje
40 min
Średnie
Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł .
Składniki
500 g makaronu świderki
110 g Szpinakowe pesto: świeżego szpinaku
100 ml oliwy z oliwek
2 szt. ząbki czosnku
100 g sera mozzarella
90 g włoskich orzechów
3 łyżka soku z limonki
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Makaronowe świderki z szpinakowym pesto
Makaronowe świderki z szpinakowym pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Szpinakowe pesto:
Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem.
3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron.
Komentarze