Marokańska zupa (wegańska)
4 porcje
40 min
Łatwe
Marokańska zupa, to bogactwo smaków na talerzu. Jest pyszna, sycąca, pełna smaków i aromatów...
Składniki
2 szt. Zielona papryka
1 kg świeże pomidory
1 szt. Cebula biała
2 szt. czosnek ząbki
2 łyżka olej kokosowy
0,5 l woda
1/3 łyżeczka cynamon
100 ml mleko kokosowe
pół łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka imbir sproszkowany
1 szt. puszka ciecierzycy
50 g ryż
1 łyżeczka przyprawa suszone pomidory
1/2 szt. świeża papryczka chili
3 łyżka przecier pomidorowy
Marokańska zupa (wegańska)
Marokańska zupa (wegańska)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
-ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu
-warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki
--marchew trzemy na tarcę
-garnek rozgrzewamy z dodatkiem oleju kokosowego, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy
-dodajemy paprykę, marchew, chili, pomidory i wszystko dokładnie mieszamy
-dodajemy przyprawy, wodę oraz mleko kokosowe i gotujemy do miękkości pod przykrywką
-całość dokładnie blendujemy (jeśli zupa okaże się dla Ciebie zbyt gęsta- wlej więcej wody)
-ciecierzycę odsączamy z wody i dokładnie płuczemy
-ryż, ciecierzycę oraz sok z limonki dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z gazu
Komentarze