Marynata azjatycka

2 porcje
Łatwe
Składniki
Marynata azjatycka
Marynata azjatycka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Do większej miski wlej oliwę z oliwek, sos sojowy i wodę. Dodaj miód, imbir, drobno posiekany czosnek i chili. Wymieszaj wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodaj świeżą kolendrę i wymieszaj. Jeśli chcesz, by marynata była słodsza, dodaj dodatkowo łyżkę miodu.

Mięso umieść w misce lub woreczku strunowym. Zalej marynatą i dokładnie wymieszaj lub potrząśnij zamkniętym woreczkiem, by całość pokryła się przyprawami. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Dla głębszego aromatu najlepiej marynować przez całą noc.

Wyjmij zamarynowane mięso na ok. 15 minut przed smażeniem, pieczeniem lub grillowaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Podczas pieczenia/grillowania możesz co jakiś czas smarować mięso pozostałą marynatą, by wzmocnić smak i uzyskać apetyczną glazurę.

Ciekawostki
- Poza kulinarnym zastosowaniem, imbir znany jest z właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i wspierających metabolizm. Stosowany jest również jako naturalny lek na przeziębienia i nudności.
- Kolendra to jedna z nielicznych roślin, które mogą wywoływać skrajne reakcje – niektórzy kochają jej smak, inni odczuwają go jako mydlany. Jest to uwarunkowane genetycznie!
- Sos sojowy wytwarzany w procesie fermentacji, nadaje potrawom głębi (umami). Istnieje wiele jego odmian: jasny, ciemny, tamari (bezglutenowy) i słodki – każda z nich dodaje innego charakteru.
- Ostre papryczki pobudzają wydzielanie endorfin i poprawiają krążenie. W kuchniach azjatyckich często równoważy się ostry smak czymś słodkim, np. miodem lub cukrem kokosowym.
Tipy i wskazówki
- Jeśli nie przepadasz za czosnkiem lub imbirem, zmniejsz ilość lub zastąp łagodniejszymi przyprawami, np. szczypiorkiem lub cebulką dymką.
- Oliwę z oliwek można zastąpić olejem sezamowym (dla głębszego, orzechowego aromatu) lub olejem z pestek winogron.
- Jeśli marynata wydaje się zbyt intensywna, dodaj odrobinę soku z limonki lub cytryny, by przełamać słony smak i słodycz.
Najczęściej zadawane pytania
- Czy mogę używać marynaty do warzyw?
Zdecydowanie tak. Świetnie sprawdzi się do pieczonych batatów, kalafiora, marchewki, brokułów czy bakłażana. Wystarczy obtoczyć warzywa w marynacie i upiec w piekarniku.
- Czy marynata nadaje się do ryb?
Tak, ryby nie wymagają długiego marynowania. Zazwyczaj ok. 30 minut wystarczy, aby mięso przeszło
- Czy mogę marynować mięso przed zamrożeniem?
Tak! Mięso można umieścić w woreczku z marynatą i zamrozić. Jednak nie należy takiego mięsa długo trzymać w zamrażarce.
- Czy marynata azjatycka zawiera alergeny?
Tak, sos sojowy zawiera gluten i soję. Można go zastąpić bezglutenową wersją (tamari) lub aminos kokosowym
Komentarze