Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Mizeria to klasyczny dodatek do wielu dań obiadowych. Jak zrobić doskonałą mizerię? W tym filmie postaram się rozwikłać tą zagadkę i pokazać Wam jak zrobić tradycyjną, najlepszą mizerię.

* Tabela kalorii dla wariantu ze śmietaną

Składniki

500 g - ogórków
200 ml - śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
1 łyżka - soku z cytryny
2 łyżki - koperku posiekanego
- sól, pieprz i cukier do smaku
Opcjonalnie: - ocet

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
117 kcal
Tłuszcz
9.2 g
Węglowodany
6.2 g
Błonnik
2.2 g
Białko
0.8 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w cienkie plasterki przy pomocy robota kuchennego.

Ogórki mają w sobie bardzo dużo wody, dlatego zaraz po pokrojeniu przełóż je na sitko i posyp solą. Dzięki temu nadmiar soku wyląduje w misce, a mizeria nie będzie rzadka i wodnista.

Porada

Ogórki perfekcyjnie i szybko pokroisz korzystając z robota kuchennego marki Bosch!

Bosh Logo
Bosh

Do śmietany dodaj szczyptę cukru, sok z cytryny lub dobrej jakości ocet. Wymieszaj.

Ogórki połącz ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Uwielbiam mizerię. Najlepszy dodatek do obiadu!
Małgorzata
Taki sposób przygotowania mizerii sprawi, że ogórki będą miękkie i sflaczałe:( lepiej przygotować je tuż przed podaniem, wtedy zachowają chrupkość i sprężystość. U nas szczypiorek zamiast koperku