Mizeria
4 porcje
15 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Mizeria to klasyczny dodatek do wielu dań obiadowych. Jak zrobić doskonałą mizerię? W tym filmie postaram się rozwikłać tą zagadkę i pokazać Wam jak zrobić tradycyjną, najlepszą mizerię.
* Tabela kalorii dla wariantu ze śmietaną
* Tabela kalorii dla wariantu ze śmietaną
Składniki
500 g - ogórków
200 ml - śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
1 łyżka - soku z cytryny
2 łyżki - koperku posiekanego
- sól, pieprz i cukier do smaku
Opcjonalnie: - ocet
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
117 kcal
Tłuszcz
9.2 g
Węglowodany
6.2 g
Błonnik
2.2 g
Białko
0.8 g
Sól
3 g
Mizeria
Mizeria
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w cienkie plasterki przy pomocy robota kuchennego.
Ogórki mają w sobie bardzo dużo wody, dlatego zaraz po pokrojeniu przełóż je na sitko i posyp solą. Dzięki temu nadmiar soku wyląduje w misce, a mizeria nie będzie rzadka i wodnista.
Porada
Ogórki perfekcyjnie i szybko pokroisz korzystając z robota kuchennego marki Bosch!
Do śmietany dodaj szczyptę cukru, sok z cytryny lub dobrej jakości ocet. Wymieszaj.
Ogórki połącz ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
Komentarze