Modro kapusta
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Modra kapusta po śląsku to barwna, pełna smaku i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych surówek. Jej intensywny kolor i delikatna konsystencja skrywają w sobie mnóstwo walorów smakowych i odżywczych. Poznajmy sekret tej niezwykłej potrawy, która jest nieodłącznym dodatkiem do rolady śląskiej.
Składniki
1,5 kg Kapusta czerwona
2 szt. Cebula
4 szt. Liśc laurowy
6 szt. Ziele angielskie
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
150 g Boczek wędzony
30 ml Ocet spirytusowy
1 szczypta Cukier
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
319.8 kcal
Tłuszcz
18.7 g
Węglowodany
20.4 g
Błonnik
12.7 g
Białko
10.4 g
Sól
1.6 g
Modro kapusta
Modro kapusta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kapustę poszatkuj i ugotuj z liściem laurowym, zielem angielskim i solą.
Kiedy kapusta się gotuje, pokrój boczek w kostkę i wytop z niego skwarki.
Zobacz: płyty grzewcze Bosch.
Cebulę posiekaj w kostkę.
Po ugotowaniu odcedź kapustę, dodaj surową cebulę, skwarki z tłuszczykiem, ocet, cukier, sól, pieprz i duś wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut.
Podawaj na ciepło z daniami mięsnymi, np. roladą śląską.
Komentarze