Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Omlet serowy

Omlet serowy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pyszny, soczysty i delikatny omlet z serem to doskonała propozycja na szybkie, pożywne śniadanie. Do przygotowania wybieram ser kozi, lazur i parmezan, które po usmażeniu rozpływają się w ustach.

Składniki

2 jajka
50 g parmezanu
50 g sera koziego
50 g sera lazur
1 łyżka masła klarowanego
Sól, pieprz do smaku
Szczypiorek i pomidory do podania

Opis wykonania

1

Ser podziel na mniejsze kawałki. Jajka wbij do miski, dodaj sól do smaku i ubijaj trzepaczką, aż białka i żółtka dokładnie się połączą. Masa jajeczna powinna być jednorodna.

2

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Na patelnię wlej masę jajeczną.

3

Gdy omlet będzie ścięty od spodu, wierzch posyp serem. Podsmaż do momentu, aż ser zacznie się roztapiać. Omlet na patelni delikatnie zwiń i przełóż na talerz. Posyp grubo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z pomidorkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Jedno z moich ulubionych białkowo-tłuszczowych śniadań. Syci na wiele godzin.