Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealne danie dla lubiących dania na ostro wielbicieli kuchni meksykańskiej! Pyszne, rozpływające się w ustach z piekielną nutą papryczki!

Składniki

3 szklanka mąka
1/2 łyżeczka sól
4 łyżka smalec
1 szklanka woda
0,5 kg wołowina
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryczka chili
1/2 szt. limonka
1 szt. pomidory w puszce
1 g papryka słodka
2 szt. cebula
1 szt. mozarella
1/3 szt. czosnek

Opis wykonania

Zaczynamy od tortilli- łączymy w misce mąke, smalec, sól i gorącą wodę! Ugniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa, następnie zawijamy ją w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30-60 min. W między czasie musimy zeszklić na patelni cebulkę i czosnek, a następnie dodajemy wołowinkę. Gdy już wołowinka się podsmaży dodajemy paprykę czerwoną, chilii i wyciskamy sok z limonki. Gdy warzywa podpieką się dodajemy pomidory z puszki, paprykę słodką i smażymy póki sos z pomidorów nie odparuje. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozdzielamy na kawałki, z których formujemy płaskie placki. Podpiekamy je na suchej patelni ok. 1-2 min z każdej strony. Gotowe tortille nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podpiekamy tortille w piekarniku ok (10 min) , a następnie kładziemy na nich pokrojone plastry mozzarelli (podpiekamy, aż ser się rozpuści). Następnie zajadamy ze smakiem, możemy przygotować także sos czosnkowy z jogurtu naturalnego w celu zbalansowania smaku!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
anlovi
Tortilla na ostro tuż przed włożeniem do piekarnika.