Panini z szynką i serem
4 porcje
20 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 4)
Panini włoski klasyk, do którego wzdychają miliony. Sukces można zawdzięczać jakościowym składnikom, a w szczególności dobrej jakości pieczywu oraz urządzeniu, na którym będziemy grillować. Przepis na panini jest banalnie prosty, więc bez trudu przygotujesz je na szybkie śniadanie lub kolację.
Składniki
4 kromki chleba
1 opakowanie mozzarelli
4 plastry szynki parmeńskiej
1 średni pomidor
garść rukoli
2 łyżeczki pesto Genovese
oliwa z oliwek
sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
252 kcal
Tłuszcz
11.4 g
Węglowodany
21.8 g
Błonnik
15.6 g
Białko
2.3 g
Sól
1.4 g
Panini z szynką i serem
Panini z szynką i serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przystawkę do grillowania połóż na płycie i włącz grzanie.
Kromki chleba posmaruj oliwą, na dwóch kromkach ułóż plastry pomidorów, mozzarelli i szynki, rukolę, dodaj pesto, zamknij kanapki pozostawionymi kromkami.
Kanapki grilluj z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Po zdjęciu przekrój na pół i ułóż na talerzu.
Panini podawaj na ciepło. Możesz pokroić bułkę w paski lub mniejsze kawałki, by łatwiej było je zjeść. Nie bój się eksperymentować z dodatkami – ser żółty zastąp białym (np. mozzarellą), dodaj rukolę, sałatę lodową, oliwki – możliwości są niemal nieograniczone!
Komentarze