Panini z szynką i serem
![Panini z szynką i serem](https://akademiasmaku.pl/storage/7858/conversions/panini-z-szynka-i-serem-5042-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Panini włoski klasyk, do którego wzdychają miliony. Sukces można zawdzięczać jakościowym składnikom, a w szczególności dobrej jakości pieczywu oraz urządzeniu, na którym będziemy grillować. Przepis na panini jest banalnie prosty, więc bez trudu przygotujesz je na szybkie śniadanie lub kolację.
Składniki
4 kromki chleba
1 opakowanie mozzarelli
4 plastry szynki parmeńskiej
1 średni pomidor
garść rukoli
2 łyżeczki pesto Genovese
oliwa z oliwek
sól
Panini z szynką i serem
Panini z szynką i serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10102/conversions/7tcO8guiBXX6rY-thumb.webp)
Przystawkę do grillowania połóż na płycie i włącz grzanie.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10103/conversions/0FvNAmFP6uvafu-thumb.webp)
Kromki chleba posmaruj oliwą, na dwóch kromkach ułóż plastry pomidorów, mozzarelli i szynki, rukolę, dodaj pesto, zamknij kanapki pozostawionymi kromkami.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10104/conversions/j10XGpR0jbyumn-thumb.webp)
Kanapki grilluj z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Po zdjęciu przekrój na pół i ułóż na talerzu.
Panini podawaj na ciepło. Możesz pokroić bułkę w paski lub mniejsze kawałki, by łatwiej było je zjeść. Nie bój się eksperymentować z dodatkami – ser żółty zastąp białym (np. mozzarellą), dodaj rukolę, sałatę lodową, oliwki – możliwości są niemal nieograniczone!
Komentarze