Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Panini włoski klasyk, do którego wzdychają miliony. Sukces można zawdzięczać jakościowym składnikom, a w szczególności dobrej jakości pieczywu oraz urządzeniu, na którym będziemy grillować. Przepis na panini jest banalnie prosty, więc bez trudu przygotujesz je na szybkie śniadanie lub kolację.

Składniki

4 kromki chleba
1 opakowanie mozzarelli
4 plastry szynki parmeńskiej
1 średni pomidor
garść rukoli
2 łyżeczki pesto Genovese
oliwa z oliwek
sól

Opis wykonania

Przystawkę do grillowania połóż na płycie i włącz grzanie.

Kromki chleba posmaruj oliwą, na dwóch kromkach ułóż plastry pomidorów, mozzarelli i szynki, rukolę, dodaj pesto, zamknij kanapki pozostawionymi kromkami.

Kanapki grilluj z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Po zdjęciu przekrój na pół i ułóż na talerzu.

Panini podawaj na ciepło. Możesz pokroić bułkę w paski lub mniejsze kawałki, by łatwiej było je zjeść. Nie bój się eksperymentować z dodatkami – ser żółty zastąp białym (np. mozzarellą), dodaj rukolę, sałatę lodową, oliwki – możliwości są niemal nieograniczone!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Skaczacaowca
Wykorzystałam do tego resztkę bagietki i wyszła lekka ale pyszna przekąska w stylu włoskim