Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sztuka mięsa niby taka zwykła,a jednak niecodzienna. Smaku dodaje tu cydr gruszkowy i śmietanka, a nadzienie to poezja smaku: orzechy włoskie i morele

Składniki

1,5 kg pieczeni wołowej
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka olej
2 szt. cebule
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka masło
1 szt. bułka grahamka
2 szt. średnie gruszki, obrane i otarte na grubych oczkach
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
50 g moreli suszonej na słońcu
30 g śliwki suszonej
4 szt. pomidory suszone na słońcu
3 łyżka pokrojonej natki pietruszki
rozmaryn i tymianek
450 ml cydru gruszkowego
4 łyżka syropu klonowego

Opis wykonania

Pieczeń wołową przekroić, nie docinając do końca i rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na czas przygotowania nadzienia. Cebule i czosnek lekko poddusić na maśle, ostudzić. Zmiksować w malakserze orzechy, morele, śliwki, pomidory i bułkę, przełożyć do miski. Dodać do nich cebulkę z czosnkiem, otarte gruszki, natkę pietruszki i listki tymianku. Wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć do środka wołowiny, zrolować, zawiązać na całej długości nitką bawełnianą. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, ze wszystkich stron. Na dno patelni wlać 200 ml cydru i lekko odparować (zostawiając ok. połowę). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 220 C. Jeśli patelnia nadaje się do zapiekania to wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec mięso przez ok.90 minut,co jakiś czas wierzch polewając cydrem z patelni (lub przełożyć do brytfanny razem z cydrem z patelni i piec). Gdy mięso się upiecze to odłożyć je na bok, a na patelni przygotować sos: wlać pozostały cydr i syrop klonowy i odparować do 1/3 objętości. Następnie wlać śmietankę i jeszcze chwilkę pogotować do zagęszczenia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, fasolką szparagową i sosem. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych