Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

PIECZEŃ WOŁOWA DOBRZE NADZIANA z sosem śmietanowym na bazie cydru gruszkowego i syropu klonowego, z wyraźnym smakiem śliwek, moreli i orzechów

Opis wykonania

Sztuka mięsa niby taka zwykła,a jednak niecodzienna. Smaku dodaje tu cydr gruszkowy i śmietanka, a nadzienie to poezja smaku: orzechy włoskie i morele

Pieczeń wołową przekroić, nie docinając do końca i rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na czas przygotowania nadzienia. Cebule i czosnek lekko poddusić na maśle, ostudzić. Zmiksować w malakserze orzechy, morele, śliwki, pomidory i bułkę, przełożyć do miski. Dodać do nich cebulkę z czosnkiem, otarte gruszki, natkę pietruszki i listki tymianku. Wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć do środka wołowiny, zrolować, zawiązać na całej długości nitką bawełnianą. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, ze wszystkich stron. Na dno patelni wlać 200 ml cydru i lekko odparować (zostawiając ok. połowę). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 220 C. Jeśli patelnia nadaje się do zapiekania to wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec mięso przez ok.90 minut,co jakiś czas wierzch polewając cydrem z patelni (lub przełożyć do brytfanny razem z cydrem z patelni i piec). Gdy mięso się upiecze to odłożyć je na bok, a na patelni przygotować sos: wlać pozostały cydr i syrop klonowy i odparować do 1/3 objętości. Następnie wlać śmietankę i jeszcze chwilkę pogotować do zagęszczenia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, fasolką szparagową i sosem. Smacznego!