Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni

Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku iMN680laInc6IA
Pewnie myślicie - czemu pijana?!Odpowiedź jest bardzo prosta. Podkręciłam smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo. Jeśli szukasz przepisu na pyszną zupę to dobrze trafiłeś!

Składniki

600 g dynia
1 szt. marchew
1 szt. ziemniak
200 ml wino wytrawne białe
200 ml bulion warzywny
2 szt. ząbki czosnku
1/2 szt. cebula
1/2 szklanka pestki dyni
1 szt. jogurt gęsty naturalny
1 łyżka imbir

Opis wykonania

Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 - 3 minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy nasze warzywa zmiękną przychodzi pora na blendowanie. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli.

Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy