


Pewnie myślicie - czemu pijana?!Odpowiedź jest bardzo prosta. Podkręciłam smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo. Jeśli szukasz przepisu na pyszną zupę to dobrze trafiłeś!
Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 - 3 minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy nasze warzywa zmiękną przychodzi pora na blendowanie. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli.