Pizza na kalafiorowym spodzie
9 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Pizza na kalafiorowym spodzie
Pizza na kalafiorowym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy ciasto: kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Podgrzewamy kalafiora przez ok 4 minuty. Po ostygnięciu przez lnianą ściereczkę wyciskamy sok z kalafiora. Przekładamy kalafiora do miski. Dodajemy jajko, sól, pieprz, parmezan, mozzarellę, bazylię, oregano i czosnek. Mieszamy wszystko. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i ręką modelujemy spód na kształt koła. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 st. Przygotowujemy sos: Posiekaną cebulę szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem i gotujemy aż wszystko zgęstnieje, Przyprawiamy solą i pieprzem. raz ulubionymi przyprawami. Plastry Szynki kroimy. Na ciasto do pizzy wykładamy sos i na to układamy ulubione składniki (wędlinę, pieczarki). Posypujemy startym serem oraz posypujemy delikatnie bazylią oraz dodajemy pomidorki Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok 15 minut. Podajemy gorące
Komentarze