Pizza na kalafiorowym spodzie
4 porcje
45 min
Łatwe
Pizza na kalafiorowym spodzie z sosem pomidorowym i fetą
Składniki
1 szt. kalafior średni
3 łyżka mąka ryżowa
50 g parmezan tarty
2 szt. jaja
2 łyżeczka oregano suszone
1 szczypta gałka muszkatowa
1 łyżeczka sól
500 ml Passata pomidorowa
2 szt. czosnek
100 g feta
2 łyżka oliwa z oliwek
Pizza na kalafiorowym spodzie
Pizza na kalafiorowym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej Dodajemy pozostałe składniki jak mąka, jaja, gałka muszkatołowa, sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do formy wysmarowanej olejem. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos. Podpiecz 30 minut w 200 stopniach. W miseczce wymieszaj passatę z 2 ząbkami czosnku, oregano, solą i oliwą. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Komentarze