Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki po węgiersku z gulaszem drobiowym

Opis wykonania

Dietetyczna wersja tradycyjnego dania naszych południowych sąsiadów.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Przedstawiamy sposób na odchudzony gulasz węgierski. Czy na pewno musimy korzystać ze smalcu lub mąki pszennej?

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Masę połącz z jajkiem i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewaj partiami olej i smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
  4. Każdy placek odłóż na serwetkę lub papier spożywczy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Mięso i warzywa na gulasz pokój w kostkę.
  6. Na patelni (czystej) rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz kminkiem.
  7. Dodaj posiekany ząbek czosnku, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 20 minut). 
  8. Zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj gulasz z jogurtem.
  9. Gulasz podawaj na przygotowanych plackach, a całość posyp posiekaną natką.

TIP DIETETYCZNY

  • Kuchnia węgierska to idealna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Charakteryzuje się dodatkiem rozgrzewających przypraw, przede wszystkim papryki, zawierającej kapsaicynę. Substancja ta odpowiada za odczucie ostrości przyprawy, a jednocześnie udowodniono jej wpływ na zwiększanie termogenezy. Innymi słowy, spożywanie papryki – czy to w formie świeżej, gotowanej, czy jako przyprawy – rozgrzewa organizm od środka i może wpływać także na utratę tkanki tłuszczowej!

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.