Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Placki po węgiersku z gulaszem drobiowym

Placki po węgiersku z gulaszem drobiowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.33 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dietetyczna wersja tradycyjnego dania naszych południowych sąsiadów.

Składniki

Placki
4-5 ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
2 łyżki mąki (najlepiej pół na pół - oszyszczona i pełnoziarnista, np. pszenna, orkiszowa)
Szczypta soli i pieprzu
Gulasz
1 podwójna pierś z kurczaka
2 papryki (np. czerwona i żółta)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 pomidory
1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki (lub 1 łyżeczka pasty paprykowej)
Szczypta soli, kminku
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
3-4 łyżeczki jogurtu greckiego
Natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
351 kcal
Tłuszcz
9.6 g
Węglowodany
34.4 g
Błonnik
29.5 g
Białko
5.8 g
Sól
3.3 g

Opis wykonania

Przedstawiamy sposób na odchudzony gulasz węgierski. Czy na pewno musimy korzystać ze smalcu lub mąki pszennej?

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Masę połącz z jajkiem i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewaj partiami olej i smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
  4. Każdy placek odłóż na serwetkę lub papier spożywczy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Mięso i warzywa na gulasz pokój w kostkę.
  6. Na patelni (czystej) rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz kminkiem.
  7. Dodaj posiekany ząbek czosnku, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 20 minut). 
  8. Zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj gulasz z jogurtem.
  9. Gulasz podawaj na przygotowanych plackach, a całość posyp posiekaną natką.

TIP DIETETYCZNY

  • Kuchnia węgierska to idealna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Charakteryzuje się dodatkiem rozgrzewających przypraw, przede wszystkim papryki, zawierającej kapsaicynę. Substancja ta odpowiada za odczucie ostrości przyprawy, a jednocześnie udowodniono jej wpływ na zwiększanie termogenezy. Innymi słowy, spożywanie papryki – czy to w formie świeżej, gotowanej, czy jako przyprawy – rozgrzewa organizm od środka i może wpływać także na utratę tkanki tłuszczowej!

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Placki z gulaszem w każdej wersji wejdą o każdej porze dnia i nocy 🙃moje ulubione danie.
DS
ulubiony przepis
Ewusia1222
Pyszny obiad
testujemy
Bardzo smaczna wersja placków ziemniaczanych, w sam raz na chłodniejsze dni.
bsylvia
Bardzo dobre placki z gulaszem, idealne na jesień. Polecam!
Aleksandra J
Wspaniały obiad 😊