Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki po węgiersku z gulaszem drobiowym

Opis wykonania

Dietetyczna wersja tradycyjnego dania naszych południowych sąsiadów.

Przedstawiamy sposób na odchudzony gulasz węgierski. Czy na pewno musimy korzystać ze smalcu lub mąki pszennej?

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Masę połącz z jajkiem i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewaj partiami olej i smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
  4. Każdy placek odłóż na serwetkę lub papier spożywczy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Mięso i warzywa na gulasz pokój w kostkę.
  6. Na patelni (czystej) rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz kminkiem.
  7. Dodaj posiekany ząbek czosnku, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 20 minut). 
  8. Zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj gulasz z jogurtem.
  9. Gulasz podawaj na przygotowanych plackach, a całość posyp posiekaną natką.

TIP DIETETYCZNY

  • Kuchnia węgierska to idealna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Charakteryzuje się dodatkiem rozgrzewających przypraw, przede wszystkim papryki, zawierającej kapsaicynę. Substancja ta odpowiada za odczucie ostrości przyprawy, a jednocześnie udowodniono jej wpływ na zwiększanie termogenezy. Innymi słowy, spożywanie papryki – czy to w formie świeżej, gotowanej, czy jako przyprawy – rozgrzewa organizm od środka i może wpływać także na utratę tkanki tłuszczowej!

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.