Placki po węgiersku z gulaszem drobiowym
4 porcje
60 min
Średnie
4.33 (Ilość ocen: 3)
Dietetyczna wersja tradycyjnego dania naszych południowych sąsiadów.
Składniki
Placki
4-5 ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
2 łyżki mąki (najlepiej pół na pół - oszyszczona i pełnoziarnista, np. pszenna, orkiszowa)
Szczypta soli i pieprzu
Gulasz
1 podwójna pierś z kurczaka
2 papryki (np. czerwona i żółta)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 pomidory
1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki (lub 1 łyżeczka pasty paprykowej)
Szczypta soli, kminku
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
3-4 łyżeczki jogurtu greckiego
Natka pietruszki
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
351 kcal
Tłuszcz
9.6 g
Węglowodany
34.4 g
Błonnik
29.5 g
Białko
5.8 g
Sól
3.3 g
Placki po węgiersku z gulaszem drobiowym
Placki po węgiersku z gulaszem drobiowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przedstawiamy sposób na odchudzony gulasz węgierski. Czy na pewno musimy korzystać ze smalcu lub mąki pszennej?
Opis przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
- Masę połącz z jajkiem i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewaj partiami olej i smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
- Każdy placek odłóż na serwetkę lub papier spożywczy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Mięso i warzywa na gulasz pokój w kostkę.
- Na patelni (czystej) rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz kminkiem.
- Dodaj posiekany ząbek czosnku, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj gulasz z jogurtem.
- Gulasz podawaj na przygotowanych plackach, a całość posyp posiekaną natką.
TIP DIETETYCZNY
- Kuchnia węgierska to idealna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Charakteryzuje się dodatkiem rozgrzewających przypraw, przede wszystkim papryki, zawierającej kapsaicynę. Substancja ta odpowiada za odczucie ostrości przyprawy, a jednocześnie udowodniono jej wpływ na zwiększanie termogenezy. Innymi słowy, spożywanie papryki – czy to w formie świeżej, gotowanej, czy jako przyprawy – rozgrzewa organizm od środka i może wpływać także na utratę tkanki tłuszczowej!
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze