Dietetyczna wersja tradycyjnego dania naszych południowych sąsiadów.
Przedstawiamy sposób na odchudzony gulasz węgierski. Czy na pewno musimy korzystać ze smalcu lub mąki pszennej?
Opis przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
- Masę połącz z jajkiem i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewaj partiami olej i smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
- Każdy placek odłóż na serwetkę lub papier spożywczy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Mięso i warzywa na gulasz pokój w kostkę.
- Na patelni (czystej) rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz kminkiem.
- Dodaj posiekany ząbek czosnku, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj gulasz z jogurtem.
- Gulasz podawaj na przygotowanych plackach, a całość posyp posiekaną natką.
TIP DIETETYCZNY
- Kuchnia węgierska to idealna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Charakteryzuje się dodatkiem rozgrzewających przypraw, przede wszystkim papryki, zawierającej kapsaicynę. Substancja ta odpowiada za odczucie ostrości przyprawy, a jednocześnie udowodniono jej wpływ na zwiększanie termogenezy. Innymi słowy, spożywanie papryki – czy to w formie świeżej, gotowanej, czy jako przyprawy – rozgrzewa organizm od środka i może wpływać także na utratę tkanki tłuszczowej!
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.