Polski Pad Thai
2 porcje
15 min
Łatwe
Szybkie i bardzo proste danie do zrobienia , a w dodatku bardzo tanie , większość produktów mamy przeważnie w naszych lodówkach czy zamrażarkach
Składniki
250 g Pierś z kurczaka
2 szt. Zupka chińska-Vifon
1 łyżka Sok z cytryny
20 g Natka z pietruszki
3-4 łyżka sos sojowy
1 szt. Marchewka
2 garść Kapusta pekińska
1 szt. Sól,pieprz,cukier do smaku
1 szt. Czosnek 4-5ząbków
1/2 łyżeczka papryczka chilii
1 łyżka olej
Polski Pad Thai
Polski Pad Thai
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oczyszczonego kurczaka kroimy w cienkie paseczki i zalewamy sosem sojowym , zostawiamy do przejścia smaków. Przygotowujemy makaron z zupek chińskich tak jak na opakowaniu tylko bez tych proszków ani oleju , gdy jest miękki odlewamy na sito. Przygotowujemy sobie resztę składników , czosnek kroimy w kosteczkę , marchewkę w słupki , natkę siekamy , papryczkę chilli drobno siekamy, a kapuste pekińską również w paski. Rozgrzewamy woka , wlewamy olej gdy się nagrzeje podsmażamy czosnek tylko trzeba uważać żeby go nie spalić zaraz po czosnku dodajemy marchewkę chwilę później kapustę pekińską na dosłownie kilka sekund , po kapuście dorzucamy do woka naszą pierś z kurczaka. Gdy pierś straci surowość wrzucamy nasz makaron gdy uważamy że sosu sojowego jest za mało dolewamy troszeczkę , wlewamy sok z cytryny doprawiamy naszymi przyprawami z zupki chińskiej (olej i ta przyprawa z vifona) i jeśli to konieczne dodajemy opcjonalnie sól , pieprz lub cukier. Na koniec dorzucamy posiekaną papryczkę chilli oraz natkę pietruszki mieszamy żeby dobrze się rozprowadziły po makaronie i podajemy póki ciepłe ;)
Smacznego :)
Komentarze