Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Prozdrowotne dietetyczne sajgonki

Prozdrowotne dietetyczne sajgonki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nowa odsłona popularnych sajgonek.

Składniki

14 arkuszy papieru ryżowego (jak najgrubszego)
1 paczka makaronu sojowego
1/2 sałaty lodowej
Grzyby hodowlane np. Nameko
2 łyżki sambal oelek
1 łyżka posiekanej kolendry
1 awokado
1 kg piersi z indyka
2 szklanki soku z limonki
2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki soku z cytryny
2 łodygi trawy cytrynowej
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka soku z limonki

Opis wykonania

Tradycyjne sajgonki mogą odstraszać ilością tłuszczu, jednak jest sposób, by nadal cieszyć się pysznym smakiem, bez obaw o kaloryczność. Wystarczy skorzystać ze kilku zamienników.

Opis przygotowania:

  1. W rondlu wymieszaj wszystkie soki, dodaj trawę cytrynową i sos sojowy, a gdy się zagotują dodaj indyka. Gotuj go około 15 min. Indyka ostudź i pokrój w długie paski.
  2. Sałatę i awokado potnij na cienkie paski.
  3. Makaron zalej wrzątkiem, poczekaj aż zmięknie i odcedź.
  4. Grzybki możesz usmażyć lub podgotować przez chwilę w wywarze po indyku.
  5. Na jedną sajgonkę potrzebujesz 2 arkuszy papieru ryżowego. Najpierw namocz je w zimnej wodzie.
  6. Gdy zmiękną, układaj je na sobie, tak aby na środku była podwójna warstwa. Nakładaj na środek nożem trochę ostrej pasty, a następnie warstwowo układaj pozostałe składniki.
  7. Złóż je tak jak krokieta, mocno ściskając, aby wypchnąć całe powietrze. Nic się nie stanie jeśli się porwą.
  8. W miseczce wymieszaj sos sojowy z kolendrą i limonką. Podawaj obok do moczenia sajgonek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy