Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przysmak kostarykański z dwoma sosami Marty Kuszakiewicz

Przysmak kostarykański z dwoma sosami Marty Kuszakiewicz
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Egzotyczne, pełne kostarykańskiego słońca danie to niesamowite, wegetariańskie połączenie, które serwuje dla nas Marta :)

Składniki

Podstawa dania
400 g Ryż
400 g Dynia
200 g Cieciorka (z puszki)
50 g Masło orzechowe
180 g Tofu
200 ml Mleko kokosowe
6 szt. Pomidory
2 łyżka Sos tamari
1 garść Orzechy włoskie
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Curry
1 szczypta Kurkuma

Opis wykonania

  1. Ryż gotuj  z wodą w proporcji 1 do 1 i ½.
  2. Dynię pokrój w kostkę i duś na patelni aż zmięknie.
  3. Tofu pokrój w kostkę i duś na patelni na oleju kokosowym, podlewając lekko sosem tamari.
  4. Połowę podduszonej dyni zblenduj z dwoma łyżkami masła orzechowego i mleka kokosowego. Możesz dla podkreślenia orzechowego smaku zblendować garść orzechów włoskich i dorzucić do sosu.
  5. Usmażone tofu dołóż do sosu.
  6. Drugą połowę dyni zblenduj z sosem pomidorowym i cieciorką.
  7. Oba sosy dopraw według uznania i skrop sokiem z limonki.
  8. Ugotowany ryż uformuj na talerzu, obok rozlej dwa sosy, przystój ulubionymi kiełkami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych