Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przysmak kostarykański z dwoma sosami Marty Kuszakiewicz

Przysmak kostarykański z dwoma sosami Marty Kuszakiewicz
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Egzotyczne, pełne kostarykańskiego słońca danie to niesamowite, wegetariańskie połączenie, które serwuje dla nas Marta :)

Składniki

Podstawa dania
400 g Ryż
400 g Dynia
200 g Cieciorka (z puszki)
50 g Masło orzechowe
180 g Tofu
200 ml Mleko kokosowe
6 szt. Pomidory
2 łyżka Sos tamari
1 garść Orzechy włoskie
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Curry
1 szczypta Kurkuma

Opis wykonania

  1. Ryż gotuj  z wodą w proporcji 1 do 1 i ½.
  2. Dynię pokrój w kostkę i duś na patelni aż zmięknie.
  3. Tofu pokrój w kostkę i duś na patelni na oleju kokosowym, podlewając lekko sosem tamari.
  4. Połowę podduszonej dyni zblenduj z dwoma łyżkami masła orzechowego i mleka kokosowego. Możesz dla podkreślenia orzechowego smaku zblendować garść orzechów włoskich i dorzucić do sosu.
  5. Usmażone tofu dołóż do sosu.
  6. Drugą połowę dyni zblenduj z sosem pomidorowym i cieciorką.
  7. Oba sosy dopraw według uznania i skrop sokiem z limonki.
  8. Ugotowany ryż uformuj na talerzu, obok rozlej dwa sosy, przystój ulubionymi kiełkami.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych