Egzotyczne, pełne kostarykańskiego słońca danie to niesamowite, wegetariańskie połączenie, które serwuje dla nas Marta :)
- Ryż gotuj z wodą w proporcji 1 do 1 i ½.
- Dynię pokrój w kostkę i duś na patelni aż zmięknie.
- Tofu pokrój w kostkę i duś na patelni na oleju kokosowym, podlewając lekko sosem tamari.
- Połowę podduszonej dyni zblenduj z dwoma łyżkami masła orzechowego i mleka kokosowego. Możesz dla podkreślenia orzechowego smaku zblendować garść orzechów włoskich i dorzucić do sosu.
- Usmażone tofu dołóż do sosu.
- Drugą połowę dyni zblenduj z sosem pomidorowym i cieciorką.
- Oba sosy dopraw według uznania i skrop sokiem z limonki.
- Ugotowany ryż uformuj na talerzu, obok rozlej dwa sosy, przystój ulubionymi kiełkami.