Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawa propozycja podania komosy ryżowej, inspirowana kuchnią południowoamerykańską. Dania orientalne zaskakują na każdym kroku.

Składniki

1 szklanka quinoa
1 szt. puszka czerwonej fasoli
2 szklanka wody
1 szklanka salsy
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczka chili
1 szczypta soli

Opis wykonania

Meksykańska quinoa może być podawana jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się jako farsz do wrapów i tortilli lub jako dodatek do mięs i ryb.

Opis przygotowania

Przepłukaj 2-3-krotnie nasiona quinoa. Wszystkie składniki włóż do średniej wielkości rondla i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na średni i gotuj całość przez około 20 minut, do momentu aż quinoa zrobi się miękka. Zdejmij garnek z palnika i jeszcze ciepłą komosę wymieszaj z odsączoną fasolą. Podawaj na ciepło lub zimno.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki quinoa doskonale smakuje z dodatkiem świeżej papryczki chilli lub z tabasco.
Aby całość nabrała dodatkowych kolorów do dania możesz dodać kukurydzę.

 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych