Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawa propozycja podania komosy ryżowej, inspirowana kuchnią południowoamerykańską. Dania orientalne zaskakują na każdym kroku.

Składniki

1 szklanka quinoa
1 szt. puszka czerwonej fasoli
2 szklanka wody
1 szklanka salsy
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczka chili
1 szczypta soli

Opis wykonania

Meksykańska quinoa może być podawana jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się jako farsz do wrapów i tortilli lub jako dodatek do mięs i ryb.

Opis przygotowania

Przepłukaj 2-3-krotnie nasiona quinoa. Wszystkie składniki włóż do średniej wielkości rondla i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na średni i gotuj całość przez około 20 minut, do momentu aż quinoa zrobi się miękka. Zdejmij garnek z palnika i jeszcze ciepłą komosę wymieszaj z odsączoną fasolą. Podawaj na ciepło lub zimno.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki quinoa doskonale smakuje z dodatkiem świeżej papryczki chilli lub z tabasco.
Aby całość nabrała dodatkowych kolorów do dania możesz dodać kukurydzę.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych