Quinoa po meksykańsku

6 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Quinoa po meksykańsku
Quinoa po meksykańsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Meksykańska quinoa może być podawana jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się jako farsz do wrapów i tortilli lub jako dodatek do mięs i ryb.
Opis przygotowania
Przepłukaj 2-3-krotnie nasiona quinoa. Wszystkie składniki włóż do średniej wielkości rondla i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na średni i gotuj całość przez około 20 minut, do momentu aż quinoa zrobi się miękka. Zdejmij garnek z palnika i jeszcze ciepłą komosę wymieszaj z odsączoną fasolą. Podawaj na ciepło lub zimno.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki quinoa doskonale smakuje z dodatkiem świeżej papryczki chilli lub z tabasco.
Aby całość nabrała dodatkowych kolorów do dania możesz dodać kukurydzę.
Komentarze