


Ciekawa propozycja podania komosy ryżowej, inspirowana kuchnią południowoamerykańską. Dania orientalne zaskakują na każdym kroku.
Meksykańska quinoa może być podawana jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się jako farsz do wrapów i tortilli lub jako dodatek do mięs i ryb.
Przepłukaj 2-3-krotnie nasiona quinoa. Wszystkie składniki włóż do średniej wielkości rondla i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na średni i gotuj całość przez około 20 minut, do momentu aż quinoa zrobi się miękka. Zdejmij garnek z palnika i jeszcze ciepłą komosę wymieszaj z odsączoną fasolą. Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli lubisz ostre smaki quinoa doskonale smakuje z dodatkiem świeżej papryczki chilli lub z tabasco.
Aby całość nabrała dodatkowych kolorów do dania możesz dodać kukurydzę.