Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W świecie kulinarnych przyjemności istnieją potrawy, które nie tylko zaspokajają głód, lecz także składają hołd regionalnym tradycjom i smakom. Jednym z takich kulinarnych klejnotów jest wołowa rolada śląska. To wyjątkowe danie składa się z połączenia soczystego mięsa i aromatycznych przypraw. Oto przepis na roladę śląską wieprzową.

Składniki

600 g udźca wołowego
25 g boczku wędzonego
1 szt. cebuli
3 szczypta papryki słodkiej
3 szt. ogórków konserwowych
2 łyżeczka musztardy Dijon
2 szczypta soli
2 szczypta pieprzu
3 ząbki czosnku
2 łyżka masła

Opis wykonania

Mięso kroimy na płaty w poprzek włókien na grubość ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie płaty. Każdy płat smarujemy musztardą i nakładamy plaster boczku, czosnek, ogórki i cebulę.

Posypujemy solą, pieprzem i papryką czerwoną. Następnie ciasno zwijamy mięso z farszem nadając kształt rulonu. Każdą roladę spinamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy rolady. Rolada musi mieć zrumienioną skórkę, nawet lekko przypieczona, żeby uzyskać odpowiedni sos.

Zobacz: płyty grzewcze Bosch.

Obsmażone rolady, gdy tłuszcz lekko odparuje podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Rolady duszą się ok. 2 godzin i należy je doglądać i uzupełniać odparowany płyn.

Roladę śląską podajemy z kluskami śląskimi i modro kapusto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych