Roladki z fetą, suszonymi pomidorami , jarmużem w towarzystwie dyniowych kluseczek.
4 porcje
70 min
Łatwe
Soczyste roladki wołowe z rozpływającym się w ustach nadzieniem w duecie kluseczek z dyni (a'la śląskie)
Składniki
800 g wołowina pieczeniowa (np. udziec)
1 szt. ser typu feta np. Favita Mlekovita
2 garść jarmużu
1 szt. suszone pomidory w oleju (słoiczek)
250 ml czerwone wino
1 szt. dynia hokkaido (średnia)
1 szt. cebula
1 szt. jajko
1 łyżka mąka ziemniaczana
olej do smażenia
miód
pieprz
sól
papryka w proszku
gałązka świeżego rozmarynu
gałązka świeżego tymianku
Roladki z fetą, suszonymi pomidorami , jarmużem w towarzystwie dyniowych kluseczek.
Roladki z fetą, suszonymi pomidorami , jarmużem w towarzystwie dyniowych kluseczek.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jarmuż zblanszować. Mięso pokroić na plastry ok 2 cm. Zbić tłuczkiem na cienki płaty.
Popieprzyć, posmarować miodem, ułożyć jarmuż, pokrojony w paski ser feta i suszone pomidory.
Zwinąć rolady nicią tak, żeby farsz nie wypadał. Rozgrzać olej,
Obsmażyć rolady z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę, rozmaryn ,tymianek oraz wino,
Po chwili dolać wody. Doprawić papryką. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 50 min. Odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z sosu i usunąć nitki, Wyjąć zioła.
Mąkę wymieszać z wodą i lekko zgęścić sos, Zagotować, doprawić do smaku. Do sosu włożyć mięso.
Dynie pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce, Posmarować olejem, popieprzyć, podlać wodą, piec w piekarniku do miękkości. Ostudzić, oddzielić miąższ od skóry. Rozgnieść go tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Podzielić całość na 4 części - ćwiartkę masy wyjąć i uzupełnić mąkę ziemniaczaną, po czym dodać uprzednio wyjętą ćwiartkę masy. Wbijamy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdy będzie za lepkie dodać mąki. Utoczyć z ciasta małe kuleczki. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię.
Komentarze