Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Roladki z fetą, suszonymi pomidorami , jarmużem w towarzystwie dyniowych kluseczek.

Opis wykonania

Soczyste roladki wołowe z rozpływającym się w ustach nadzieniem w duecie kluseczek z dyni (a'la śląskie)

Jarmuż zblanszować. Mięso pokroić na plastry ok 2 cm. Zbić tłuczkiem na cienki płaty. Popieprzyć, posmarować miodem, ułożyć jarmuż, pokrojony w paski ser feta i suszone pomidory. Zwinąć rolady nicią tak, żeby farsz nie wypadał. Rozgrzać olej, Obsmażyć rolady z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę, rozmaryn ,tymianek oraz wino, Po chwili dolać wody. Doprawić papryką. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 50 min. Odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z sosu i usunąć nitki, Wyjąć zioła. Mąkę wymieszać z wodą i lekko zgęścić sos, Zagotować, doprawić do smaku. Do sosu włożyć mięso. Dynie pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce, Posmarować olejem, popieprzyć, podlać wodą, piec w piekarniku do miękkości. Ostudzić, oddzielić miąższ od skóry. Rozgnieść go tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Podzielić całość na 4 części - ćwiartkę masy wyjąć i uzupełnić mąkę ziemniaczaną, po czym dodać uprzednio wyjętą ćwiartkę masy. Wbijamy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdy będzie za lepkie dodać mąki. Utoczyć z ciasta małe kuleczki. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię.

Bosch do kuchni