Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pomysł na szybki i aromatyczny obiad z nutą meksykańską. To nie koniec zalet – przygotujesz całość w jednym naczyniu! Koniecznie spróbuj.

Składniki

250 g ryżu
600 ml bulionu warzywnego
½ puszki pomidorów krojonych
½ zielonej papryki drobno pokrojonej
1 mała cebula czerwona
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
269 kcal
Tłuszcz
4.9 g
Węglowodany
51.2 g
Błonnik
7.3 g
Białko
1.1 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Na patelni z oliwą zeszklij cebulę, dodaj czosnek, po chwili ryż. Dodaj paprykę i pomidory, mieszaj i podsmażaj do lekkiego zbrązowienia ryżu.

Krok 2

Całość zalej bulionem, wymieszaj, zmniejsz moc płyty grzewczej do minimum, przykryj pokrywką i smaż kolejne 15–20 minut, czasem mieszając do momentu wchłonięcia bulionu.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podawaj jako dodatek do dań meksykańskich lub samodzielny posiłek. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Dotąd nieznana mi propozycja przygotowania ryżu, ale nie zawiodłem się i mogę śmiało polecić.
Natalia Kowalska
Bardzo prosty i do zrobienia od ręki. Praktycznie wszystkie składniki zawsze mam w domu.
Natalia Kowalska
Coś nawet się uchowało na kolację.