Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałata z grillowanym kurczakiem i płatkami parmezanu

Sałata z grillowanym kurczakiem i płatkami parmezanu na talerzu
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Aromatyczny grillowany kurczak, chrupiąca sałata i kremowy, wyrazisty sos. To połączenie, które przypadnie do gustu każdemu. Spróbujesz?

Składniki

1 szt. - piersi z kurczaka
2 łyżki - oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki - słodkiej papryki
2 ząbki - czosnku
- sól do smaku
2 główki - sałaty rzymskiej baby
kilka plastrów - parmezanu
Sos:
3 łyżki - majonezu
2 filety - anchois
1 łyżeczka - musztardy
1 łyżeczka - soku z cytryny
2 łyżeczki - sosu Worcestershire
- sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
295 kcal
Tłuszcz
23.5 g
Węglowodany
3 g
Błonnik
17.7 g
Białko
1 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój w połowie wysokości na 2 części, przełóż do miski. Przygotuj marynatę do kurczaka z oliwy z oliwek, słodkiej papryki, rozgniecionych ząbków czosnku oraz sól. Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego i dokładnie zamknij. Użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.

Dobrze rozgrzej płytę grillową, ułóż zamarynowane kawałki kurczaka, grilluj z każdej strony do zarumienienia.

Przygotuj sos: w bidonie blendera delikatnie zmiksuj majonez, anchois, musztardę, sos worcestershire, sok z cytryny (jeśli będzie taka potrzeba, dodaj soli).

Na połówkach grillowanej sałaty układaj kawałki kurczaka, całość polej sosem i udekoruj plastrami parmezanu.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych